Fire unge menn er dømt til opptil et halvt års fengsel for å ha satt fyr på to biler med molotovcocktails, og forsøkt å sette fyr på ytterligere tre.

Bilbrannene fant sted på Hovseter i Oslo i mars 2020.

De to bilene ble helt utbrente. Den ene av dem var eiet av en av de dømte (21) sin mor, som fikk utbetalt forsikringssummen av sitt forsikringsselskap. 21-åringen er i tillegg til grovt skadeverk dømt for forsikringsbedrageri.

Jobber på Voksen skole

Document har tidligere skrevet at en av de nå dømte mennene (24) er ansatt både på en barneskole og en fritidsklubb i bydel Vestre Aker i Oslo. 24-åringen er, i likhet med to av de øvrige, dømt til fire måneders fengsel.

24-åringen er også dømt til å betale en bot på 10.000 kroner for å ha kjørt bil i ruspåvirket tilstand, samt kjøring uten å ha førekort. Han er fradømt retten til å kjøre bil i 14 måneder, og må ta full ny førerprøve dersom han på ny ønsker å erhverve førerkort.

Tiltalt for bilbranner – jobber på barneskole og fritidsklubb i Oslo

Får aldri kjøre bil igjen

21-åringen fikk seks måneders fengsel. Han er også fradømt retten til å føre førerkortpliktig motorvogn for alltid på grunn av flere brudd på veitrafikkloven, blant annet kjørte han i over 150 km/t i en 70-sone, samt flere tilfeller av kjøring uten førerkort.

Samtlige har fått fratrekk i straffen på grunn av lang saksbehandlingstid, fradraget er på to måneder for både 24-åringen og 21-åringen, og fire måneder for en 23-årig medtiltalt, som dermed får halvert straffen fra utgangspunktet på åtte måneder.

Bilbrannene fant sted i Hovseterveien om natten 30. mars 2020.

Flere vitner meldte fra om at de hadde sett en bil kjøre fra stedet i høy hastighet. De fire ble pågrepet på Storo en times tid senere, og luktet da bensin.

Forsikringsbedrageri

Det grove skadeverket var motivert av et forsøk på forsikringsbedrageri, fastslår Oslo tingrett, som også dømmer de fire mennene til i fellesskap å betale totalt knapt 240.000 kroner i erstatning til forsikringsselskapet og bileierne som fikk bilene sine skadet.

Fem personbiler som sto på rekke ble, eller ble forsøkt, påtent i Hovseterveien i Oslo mandag 30. mars 2020 ca. kl. 04.00. De fem bilene ble knust ruter på og de ble helt bensin over. Til å knuse rutene ble det blant annet brukt en glasshammer. De to fremste bilene tok fyr og ble totalskadet. De tre andre tok ikke fyr, men fikk skader i form av knust passasjerrute og ødeleggelser på grunn av bensin. Skadene er estimert til 241 616 kroner.

Ikke-vestlig bakgrunn

To av mennene erkjente straffskyld, og saken mot én av dem ble rettskraftig avgjort ved dom i Søndre Østfold tingrett i mai. De øvrige to erkjente ikke straffskyld. De dømte er i alderen 21 til 24 år, og samtlige har ikke-vestlig bakgrunn.

Den fremste bilen, en Audi A3 (Audi-en), sto registrert på [N.N.s] mor. [N.N.] disponerte bilen og betjente lånet. Bilen ble ilagt bruksforbud i 12 måneder den 22. juli 2019, som også gjaldt ved overdragelse. Som følge av skadeverket fikk [N.N.s] mor utbetalt forsikringssummen på bilen på 123 250 kroner.

Sønnen til bileieren erkjente straffskyld. I retten forklarte han at «Audi-en hadde plaget han i lengre tid.»

Bilen sto registrert på moren etter søsterens død og verken han eller moren hadde sertifikatet. Bilen hadde fått bruksforbud slik at den ble stående, og han betjente lånet. Han forklarte at han fikk en spontan tanke om at han satte fyr på bilen ville forsikringspengene bli utbetalt og han slapp å ha mere med den å gjøre.

«jo flere, jo bedre»

Retten viser til at mobiltelefonene til alle de fire mennene ble frakoblet nettet nesten samtidig, like før brannstiftelsen, og mener det «kun er en teoretisk mulighet» for at årsaken var en annen enn at de tiltalte skrudde av telefonene eller satte de i flymodus, og at motivet var å unngå å legge igjen elektroniske spor.

Ved åstedet så [N.N.] bensinkanna bli tatt ut bilen, og på åstedet knuste han ruter på i alt fem biler. De samme fem bilene ble det helt bensin over. Retten er ikke i tvil om at [N.N.] knuste rutene på de fem bilene for at de lettere skulle ta fyr, noe som også støttes av [N.N.s] forklaring om at flere biler skulle tennes på for at det skulle se ut som en tilfeldig bilbrann og at [N.N.] hadde sagt «jo flere, jo bedre».

Basert på vitneforklaringer fastslår retten at bilene ble påtent ved bruk av molotovcocktail, «noe som må ha blitt laget eller skaffet på forhånd.»

– Må reageres strengt

Sterke allmennpreventive hensyn taler for at det reageres strengt ved bilbranner, skriver retten.

Bilbranner er vanskelige å etterforske og iretteføre. Handlingene begås som regel på nattestid med få vitner og bevisene forsvinner ofte i brannen. Det fremgår av fremlagt statistikk fra SSB at det i perioden 2016 til 11. april 2023 er rapportert inn 553 bilbranner i Oslo. Av disse har 175 ukjent årsak. Brannårsaken er identifisert i 73 av tilfellene, hvorav 58 har vært påsatte branner. Der brannårsaken har vært mulig å fastslå har nær 80 prosent skyldtes forsettlig brannstiftelse. Sett hen til at det kun er i 30 % av tilfellene at det har vært mulig å fastslå brannårsaken, er det etter rettens syn nærliggende å anta at det foreligger mørketall.

Retten har ikke funnet avgjørelser i rettspraksis som gjelder flere bilbranner, og det det foreligger få avgjørelser om skadeverk ved ildspåsettelse, påpeker dommerfullmektig Katrine Bergum Røysland, som har ført dommen i pennen.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.