25-åringen ble dømt for væpnet ran allerede som 15-åring. Så sent som 1. juni ble han dømt for blant annet narkotika, bedrageri og tyveri. Foto: Privat.

Voldsomme bilbranner kunne lett ført til dødsfall, mener statsadvokaten, som tiltaler to menn for brannene. De risikerer også å måtte betale 3,2 millioner kroner i erstatning.

Grytidlig om morgenen, klokken 5.25, 26. august i fjor ble to biler, en Porsche Cayenne og en Tesla, antent i Sørligata på Enerhaugen i Oslo. Den voldsomme røykutviklingen kunne observeres i hele Oslo.

Fem biler ble kondemnert etter bilbrannene i Sørligata. Foto: Heiko Junge / NTB

Brannen spredte seg til ytterligere tre biler, som også de ble totalskadet.

– Personer kunne lett ha omkommet

Den alvorligste delen av tiltalen mot de to brødrene på 25 og 23 år, er imidlertid faren for tap av liv som oppstod som følge av brannene.

Brødrene er tiltalt etter straffelovens § 355 om fremkalling av fare for allmennheten. Bestemmelsen har en strafferamme på 15 år. Til sammenligning har grovt skadeverk, som de også er tiltalt for, strafferamme på seks års fengsel.

Brannen spredde seg til Sørligata 8, og kunne lett ha ført til dødsfall, ifølge tiltalen. Foto: Heiko Junge / NTB

Ifølge tiltalen antente mennene bilene med brennbar væske «slik at det oppstod brann som spredte seg fra bilene til bygårdens fasade og medførte en kraftig røykutvikling. Bygården bestod av 62 boenheter og en eller flere personer som oppholdt seg i bygningen kunne lett ha omkommet dersom brannen ikke hadde blitt oppdaget og varslet i tide.» heter det i tiltalen tatt ut av Asbjørg Lykkjen ved Oslo statsadvokatembeter.

Varsler erstatning på 3,2 millioner

Brødrene har etter navnene å dømme bakgrunn fra et land i Midtøsten eller Nord-Afrika.

Den kraftige brannen i de fem bilene skadet fasaden på Sørligata 8. 85 personer måtte evakueres fra byggets 65 leiligheter. Flere vinduer i bygården ble ødelagt, men flammene spredte seg ikke inn i selve bygget.

Sot- og røykskadene på bygården kostet to millioner kroner å rehabilitere. Statsadvokaten varsler at påtalemyndigheten vil nedlegge påstand om at de tiltalte skal erstatte forsikringsselskapenes utbetalinger på totalt 3,2 millioner kroner.

Tause forsvarere

Document har forsøkt å innhente kommentarer fra de tiltaltes advokater. 25-åringens forsvarer Petter Sogstad Grannes viser til at han er på ferie, og derfor ikke vil kommentere noe som helst, heller ikke om hans klient erkjenner straffskyld.

Advokat Monica Behn Jacobsen, som er forsvarer for 23-åringen, svarer overhodet ikke på Documents henvendelser per telefon og tekstmelding.

Straffesaken mot de to brødrene er berammet for Oslo tingrett i desember.

Langt strafferegister

Den eldste av de tiltalte (25) ble så sent som 1. juni dømt i Oslo tingrett til fem måneders fengsel for innbrudd, tyveri, bedrageri og oppbevaring av flere kilo cannabis. Han benyttet seg av sin rett til å nekte å forklare seg for retten.

Tyveriene gjaldt innbrudd i Stasjonen Kaffebar på Jessheim 16. mai 2022, samt ved innbrudd i Krambua Sjodalen i Vågå, 1. september 2022 – mindre enn én uke etter bilbrannene.

Ifølge dommen er han dømt for tyverier «flere ganger før».

Sendte narkotika til sin bror

25-åringen ble også dømt for å ha sendt 289 gram cannabis til sin yngre bror, identisk med hans medtiltalte i bilbrannsaken.

Pakken ble sendt til broren, som da befant seg i Alta, i desember 2020.

Tolletaten fant imidlertid pakken under søk med narkotikahund. I januar 2021 meldte 25-åringen pakken forsvunnet og krevde erstatning på 35.500 kroner fra Posten. Han oppgav at pakken inneholdt et gullkjede med den verdien. Posten utbetalte deretter 35.500 kroner til ham, til tross for det faktum at pakken var beslaglagt av tolletaten, og ikke inneholdt noe gullkjede, men nesten tre hekto cannabis.

Retten føyer til at det klart nok må ha skjedd en glipp hos Posten, da den aktuelle pakken var tatt i beslag av politiet uten at dette var fanget opp av de som håndterte erstatningskravet. Det er uten betydning for vår sak.

25-åringen ble dømt til å erstatte Postens tap på 35.500 kroner.

Dømt for væpnet ran

I 2014 ble han i Oslo tingrett dømt for væpnet ran av butikken Atmosfär i Frognerveien i Oslo 31. juli 2013. Han var 15 år da ranet ble begått.

– Vi fikk melding klokka 14.42 om at det hadde vært et ran på stedet. De truet den ansatte ved å sette en kniv mot halsen og tok med seg verdigjenstander, sa operasjonsleder Ola Krokan til NRK, hvor det forøvrig het at «Gjerningsmennene skal være mellom 16 og 20 år og ha nordisk utseende».

Kniven som ble holdt mot den kvinnelige butikkansattes hals «skapte alvorlig frykt for vold», heter det i dommen.

Det ble benyttet kniv under ranet som ble holdt ganske nært halsen til fornærmede. Hun var alene i forretningen da ranet skjedde. Fornærmede forklarte at hun etter ranet kastet opp og at hun fikk muskelspenninger som har nødvendiggjort fysioterapi. Hun har også blitt mer engstelig, noe som har påvirket hennes adferd og livsutfoldelse. Basert på ovennevnte og rettspraksis er det rettens oppfatning at oppreisningsbeløpet skal settes til kr 20 000.

Den nå 25 år gamle mannen ble dømt til 120 timers samfunnstjeneste for sin medvirkning til ranet.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.