En 28 år gammel mann som kom til Norge som enslig mindreårig flyktning har holdt brannvesenet opptatt ved flere påsatte branner. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

En 28 år gammel mann har skapt uhygge og frykt i Bø i flere år. I slutten av mai må han møte i retten igjen. Rullebladet inneholder blant annet mordbrann, vold, trusler og skader for rundt 15 millioner kroner. 28 personer mistet jobben på grunn av mannens herjinger.

Hvis han blir blir funnet skyldig for den siste brannen, blir han sannsynligvis dømt til tvungen psykiatrisk behandling. Den tiltalte har erkjent de faktiske forhold, men nekter straffskyld, skriver Telemark Arbeiderblad (TA).

Enslig mindreårig flyktning

Mannen, som for tiden er uten fast bopel, kom til Norge som enslig mindreårig flyktning fra et krigsherjet land. Siden han kom til Norge har han blitt dømt for en rekke grove forhold:

21. februar 2018: Denne onsdagen satte 28-åringen fyr på en tom pizzaeske i sin egen leilighet i Bøgata 70. Metoden han brukte var å sette den tomme pizzaesken i stekeovnen. Da politiet ankom var stedet fylt med røyk. 28-åringen forklarte episoden med at han gjorde det for å varme opp rommet.

9. mars 2018: Det var fredag og 28-åringen tente på Bøgata 70 igjen. Brannen startet i 2. etasje. Restauranten Den gode nabo ble hardt skadet og senere avviklet. Totalt 28 personer mistet jobbene sine.

28-åringen startet brannen ved hjelp av brennbar væske. Vitner observerte 28-åringen gå over gata til Esso-stasjonen og hentet bensin i en bøtte. Han helte bensinen på sine egne klær og tente på. Det var Midt-Telemark kommune som leide leiligheten på vegne av brannstifteren. Brannen ble påsatt kun en dag etter at mannen tilbrakt to uker på psykiatrisk avdeling. Det var tre personer tilstede i nabobygget da brannen startet, men de kom seg ut.

For disse forholdene ble 28-åringen dømt til fengsel i 2 år og seks måneder. I tillegg ble han idømt erstatningskrav på tilsammen 5 millioner kroner.

Brannstifteren slapp ut på prøve 1. november 2019. I februar og mars 2020 truet han med å sette fyr på Nav-bygget i Bø. Noen uker senere ble truslene en realitet.

5. april 2020: Denne søndagen brøt han seg inn i lokalene til Nav «Talenthuset», tilhørende Midt-Telemark kommunale eigedom AS (Napastaa-bygget) ved å knuse en rute i inngangsdøren. Deretter antente han brennbart materiale og/eller brennbar væske i 1. og 2. etasje slik at det oppsto brann- og røykutvikling. Kort tid etter pågripelsen ble 28-åringen fremstilt for lege – det ble ikke funnet grunnlag for innleggelse i psykiatrien.

Krever at kommunen tar regningen

Landkreditt forsikring AS går nå til sivilt søksmål mot Midt-Telemark kommune, og krever at kommunen betaler i overkant av 6 millioner for skadene som følge av brannen på Den gode nabo, pluss saksomkostninger. Grunnlaget er at kommunen leide leiligheten pyromanen bodde i, og således står ansvarlig for skadene.

Ansatte ved Den gode nabo har opp gjennom årene gjentatte ganger vært kritiske til kommunens bosettingspolitikk angående den aktuelle leiligheten. De skal ha varslet kommunen flere ganger.

Midt-Telemark kommune bestrider kravet og krever full frifinnelse.

Skader for 9 millioner kroner

I forbindelse med brannen på Nav-bygningen er 28-åringen tiltalt for grovt skadeverk. Kostnadene som følge av brannen er beregnet til litt over 9 millioner kroner.

I tillegg er flyktningen tiltalt for å ha slått en fengselsbetjent i ansiktet, og for å ha kastet rundt seg med ulike gjenstander i fengselet, deriblant en kaffekanne.

Også i 2018 ble mannen dømt for trusler, flere tyverier, oppbevaring av narkotika og flere tilfeller av vold. Han skal blant annet slått en mann i hodet med et balltre, flere ganger.

Rettssaken starter 31. mai i Aust-Telemark tingrett. Statsadvokat Håvard Kalvåg vil i denne saken legge ned påstand om at det blir avsagt dom om tvangsoverføring til psykisk helsevern. Også i denne saken vil det bli lagt ned påstand om erstatning.

Fremskrittspartiet beregnet i 2020 at en enslig mindreårig flyktning i snitt koster samfunnet like mye som det ville kostet å hjelpe nesten 240 flyktninger i Jordan.

Akkurat denne enslige mindreårige flyktningen har nok kostet skattebetalerne et langt høyere beløp.

TA: Dømt for mordbrann – tente på igjen (betalingsmur)

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.