Dombås kirke fikk store, innvendige skader i brannen 20. februar. Onsdag møter den tiltalte somalieren i retten. Foto: Simen Rudiløkken / NTB scanpix

OTTA (Document): Somalieren «Abdul» (28) møter i dag for Nord-Gudbrandsdal tingrett, tiltalt for grovt skadeverk etter å ha satt fyr på den verneverdige korskirken på Dombås.

Kirken fikk omfattende skader, taksert til minst 20 millioner kroner ifølge tiltalen. 28-åringen, som vi har valgt å kalle «Abdul», må også svare for å ha forsøkt å tenne på Sel kirke.

28-åringen er somalisk statsborger. Politiet har tidligere nektet å opplyse Document om hans asylstatus, og henvist til at den er taushetsbelagt.

Abdul, som har erkjent straffskyld, har sittet fengslet siden han ble pågrepet 21. mars.

«Sint og forbannet» etter koranbrenning

Document avslørte i mars at Abdul hadde et hevnmotiv, knyttet til koranbrenningen i Kristiansand:

«Han har oppgitt som grunn til handlingene at han var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på koranen, uten at politiet har gjort noe med det», het det i kjennelsen fra Hedmarken tingrett, som fengslet mannen med henvisning til gjentakelsesfare.

Dombås kirke ble påtent klokken 3 på natten 20. februar. Da skal Abdul ha knust et vindu, antent klær fuktet med brennbar væske, og kastet klærne inn i kirken.

19. mars skal han ha forsøkt å tenne på Sel kirke med samme metode som kirken i Dombås, men ga opp og løp fra stedet da alarmen ble utløst, ifølge tiltalen.

To dager etter ble han pågrepet og siktet for begge forholdene.

– Betydelig verdi

Skadeverket i Dombås kirke er særlig grovt fordi det innebar ødeleggelse av en bygning som har «betydelig historisk, nasjonal eller religiøs verdi», som det heter i tiltalen.

NRK og lokalavisene: Kirkebrann-siktet er «fra området», «lokal ung mann», «fra Nord-Gudbrandsdal»

Kirken var akkurat ferdig restaurert, et omfattende arbeid som hadde pågått i flere år. Det var også montert et nytt kirkeorgel til 3,5 millioner kroner.

Kirkebranner kan få store konsekvenser, både med tanke på skadene på kulturhistoriske verdier og for dem som opplever at kirken deres brenner, har fagkoordinator Harald Ibenholt hos Riksantikvaren tidligere sagt til NRK:

– Brannen var en veldig trist hendelse. Det ble påført store skader på kirken. Den har jo stor verdi,

Det er satt av to dager til behandlingen av saken i Nord-Gudbrandsdal tingrett i Otta.

 

 

Hva er definisjonen av en nordmann? Les «Mot nasjonalt sammenbrudd – Norge i masseinnvandringens tid» av Halvor Fosli.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.