Aktor Lars Rune Ringvik og tiltaltes forsvarer Ove Hermann Frang. Foto: Øyvind Thuestad.

NORD-GUDBRANDSDAL TINGRETT: Rettssaken mot mannen som står tiltalt for kirkebranner i Dombås og Sel er utsatt på grunn av tiltaltes helse.

Tiltalte «Abdul» var ikke til stede da retten skulle settes klokken 10, så oppstart ble utsatt til klokken 11.35 i påvente av en avklaring.

– Opplysninger jeg har fått er at tiltalte har gyldig forfall av helsemesige grunner, og jeg begjærer derfor utsettelse, sa tiltaltes forsvarer Ove Hermann Frang da retten ble satt.

Etter det Document erfarer ble tiltalte akutt syk under transport fra fengselet i Gjøvik til rettslokalet i Otta.

Frang opplyste til retten at tiltalte var undersøkt av to leger, inklusive fengselslegen, men kunne ikke si mer om saken, og viste til at dette er taushetsbelagte opplysninger.

– Han er ikke i stand til å møte, fastslo forsvareren på direkte spørsmål fra rettens administrator Åge Gustad .

Aktor Lars Rune Ringvik var enig i at tiltalte hadde gyldig forfall.

Etter en kort konferanse med sine meddommere konkluderte Gustad med at saken utsettes på ubestemt tid.

– Vi tar sikte på å fortsette i løpet av neste uke.

Det var satt av to dager til hovedforhandlingen. Tiltalte tente på Dombås kirke og påførte bygningen skader for 20 millioner kroner natt til 20. februar i år. Knapt én måned senere forsøkte han å tenne på Sel kirke. En vekter oppdaget brannen her og den ble slokket før kirken ble påført nevneverdige skader.

– Jeg ble veldig, veldig sint. Jeg måtte tenne på kirkene fordi Koranen var blitt krenket

Abdul er somalisk statsborger med midlertidig oppholdstillatelse i Norge etter at han kom hit i 2015. 28-åringen har erkjent straffskyld, og forklarte i retten i går at han var veldig, veldig sint over at ingen var blitt straffet for koranbrenningen i Kristiansand i november i fjor, og at han bestemte seg for å tenne på de to kirkene som hevn.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.