Dombås kirke etter brannen natt til torsdag 20. februar. Foto: Astrid Kvam Helset / NTB scanpix

Noen har forsøkt å tenne på Sel kirke natt til torsdag, skriver NRK. Dombås kirke brant i februar og brannen var ifølge politiet påsatt. Nå frykter politiet at det samme kan skje med flere kirker.

Rundt klokka 02 i natt vart det gjort skadeverk på kyrkja i Sel. Ei rute er knust og det finst spor som tyder på at nokon har prøvd å tenne på.

Politiet driv etterforsking på plassen no. Dei har sperra av området og har varsla Kripos. Dei har ingen mistenkte så langt.

Sel ligger ikke langt fra Otta.

Etter at Greven og satanistene ble tatt, var det stille noen år. Men nå brenner kirker i gjen.

Politiet frykter at det kan komme flere kirkebranner i Gudbrandsdalen:

Med to slike hendingar i Gudbrandsdalen i år er lensmannen no redd fleire kyrkjer kan bli råka på same måte.

– Vi er oppriktig bekymra no. No er det slik at ein bør vere aktsam på alle plassar, seier Erik Trønnes i politiet.

Fakta om norske kirkebranner

* Fra 1970 og fram til 1999 brant 33 kirker ned i Norge.

* Kun fire kirker har brent helt ned eller blitt totalskadd i brann siden den gang: Vålerkirke i Hedmark (29. mai 2009), Hønefoss kirke (26. januar 2010) og Østre Porsgrunn kirke (11. april 2011). Kopervik kirke på Karmøy ble totalskadd i en brann 28. mai 2010.

* I samme periode registrerte KA (Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon) en rekke branntilløp i kirker – det mest alvorlige i Gjerpen kirke, som ble påført betydelige skader innvendig i en påsatt brann i 2003.

* KA mener nedgangen skyldes at brannsikkerheten i norske kirker er viet sterk oppmerksomhet etter tragediene på 90-tallet da ni kirker ble påtent og totalt 17 brant ned. Den mest kjente er brannen i Holmenkollen kapell, som er en av tre branner Varg Vikernes, kjent som Greven, ble dømt for i 1994. (NTB)

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂