Slik så kirkeskipet i Dombås kirke ut etter brannen 20. februar. Foto: Simen Rudiløkken / NTB scanpix

Mannen (28) som er siktet for kirkebrannen på Dombås ville hevne at en norsk mann hadde satt fyr på Koranen.

Han ble natt til lørdag pågrepet på Dombås, og samme dag fengslet for fire uker for brannen på Dombås og forsøk på påtenning av kirken i Sel. Brannen i Dombås kirke skjedde 20. februar. Sel kirke ble forsøkt påtent 19. mars. Mannen har erkjent straffskyld.

«Han har oppgitt som grunn til handlingene at han var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på koranen, uten at politiet har gjort noe med det.» skriver Hedmarken tingrett i fengslingskjennelsen.

28-åringen «bor [..] i Nord-Gudbrandsdal», skriver NTB, men navnet hans tilsier at han har innvandrerbakgrunn fra Midtøsten eller Afrika.

Siktede er uten arbeid og forsørgelsesansvar.

Dombås kirke etter brannen. Foto: Astrid Kvam Helset / NTB scanpix

Retten mente at det var «skjellig grunn til mistanke om at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen. Retten har ved sin vurdering lagt vekt på siktedes egen erkjennelse, de opplysningene som fremkommer i dok 09,03, samt de funn som er gjort med hensyn til sannsynlig sammenfallende fremgangsmåte ved forsøk på brannstiftelse i Sel kirke og brannstiftelsen i Dombås kirke én måned tidligere.»

Hedmark tingrett mente fengsling var nødvendig «for å hindre at siktede på ny begår en straffbar handling av tilsvarende karakter».

Politiet oppfatter siktede som psykisk ustabil, og «også dette forholdet medfører at det foreligger sterk grad av sannsynlighetsovervekt for nye straffbare forhold dersom han løslates», skriver retten.

Retten mener at varetektsfengsling for fire uker ikke er uforholdsmessig, og legger blant annet vekt på at «det dreier seg om alvorlig kriminalitet».

Dersom 28-åringen domfelles etter siktelsen risikerer han en lengre ubetinget fengselsstraff, påpeker retten.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.