Ifølge avisen Gudbrandsdølen Dagningen er mannen som er siktet for å satt fyr på Dombås kirke, en «lokal ung mann». NRK fastslo lørdag kveld at han var «fra området».

Den som så NRK Kveldsnytt lørdag, ble offer for falske nyheter fra statskanalen. Document meldte allerede klokken 20.53 at mannen ifølge fengslingskjennelsen «var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på Koranen», og at «navnet hans tilsier at han har innvandrerbakgrunn fra Midtøsten eller Afrika».

Det er mulig NRKs nyhetsredaksjon ikke følger Document fra minutt til minutt, men en drøy halvtime senere, klokken 21.30, meldte NTB følgende:

– Han har oppgitt som grunn til handlingene at han var sint og forbannet fordi en norsk mann har satt fyr på Koranen uten at politiet har gjort noe med det, skriver Hedmarken tingrett i kjennelsen.

Det skal sies at NTB la til dette avsnittet etter tips fra Document, uten å kreditere oss, men dét er en annen skål. Det betyr uansett at NRK visste at dette ikke var en «lokal mann» halvannen time før sending.

NRKs nyhetsavdeling kan ikke dekke seg bak uvitenhet. Kanalen fører sine seere bak lyset.

Det samme gjør lokalavisen Gudrandsdølen Dagningen (GD), som allerede i tittelen slår fast at vi har å gjøre med en «lokal ung mann». Avisen henger riktignok opplysningen på politiet: «Politiet: Lokal ung mann innrømmer å ha tent på Dombås og Sel kirke», uten at det gjør saken bedre. Journalister kan ikke dekke seg bak hva andre – heller ikke politiet – sier. Man har et selvstendig ansvar for å sjekke opplysninger, og som alle andre redaksjoner har også GD tilgang til kjennelsen fra Hedmark tingrett.

Gudbrandsdølen Dagningens førstesidehenvisning. Artikkelen ligger bak mur.

Etter kort tid fjernet GD henvisningen til nyhetsartikkelen fra Facebook-siden sin. Ifølge Documents kilder haglet det med kritiske kommentarer i kommentarfeltet. Kanskje GD syntes det var ubehagelig å bli avkledd av sine egne lesere?

Vi vet ikke, for når vi ringer avisen, får vi ikke svar. Document prøvde søndag kveld å ringe både ansvarlig redaktør Tom Martin Kj. Hartviksen, nyhetsredaktør Anne Marie Løkken og reporteren som har fulgt denne saken, Einar Almehagen. Ingen svarte.

Når vi scroller litt lenger ned på GDs Facebook-side, finner vi en annen sak om samme tema: «Kirkevokterne», som handler om at bygdesamfunnet tar ansvar når kirkene er truet. Der finner vi følgende kommentarer:

Flott at GD ikke legger ut info om kirkebrenneren! Bra at det blir presisert fra politiet at det er en «lokal ung mann»! Slik unngår vi rasisme! Alt støv feies under matten der det blir borte!

Skremmende og horribelt at GD prøvde å gjøre den flotte lokale ungdommen til syndebukker, for å dekke over en voksen 28 åring som hverken er norsk eller ungdom … men en muslimsk/islamist.

Og GD sletter innlegget sitt vedr at brannen er oppklart og at det er en ung lokal mann, etter at mange på en rolig måte påpeker misinformeringen. GD bedriver dessverre tildekking og fake news.

Avisen har ikke svart på anklagene fra leserne.

Det skjer noe med et bygdesamfunn når helligdomen er truet. GD ble med kirkevokterne på nattevakt

Gepostet von GD.no am Samstag, 21. März 2020

 

Lokalavisen i Oppdal, OPP, omtaler siktede som «En mann i 20-årene fra Nord-Gudbrandsdal», til tross for at NTB-meldingen de bruker ikke inneholdt den formuleringen. Avisen oppdaterte saken klokken 10.55 søndag, uten å ta med det som står i NTBs siste versjoner om hevnmotivet. Tilfeldig?

Hamar Arbeiderblad skriver ikke annet om siktede enn at han «bor i Nord-Gudbrandsdal», og ingenting om motivet.

Samme med VG: «bor i Nord-Gudbrandsdal». Ingenting om hevnmotivet.

Oppdatering: Mandag morgen gjorde en av våre lesere, bosatt i distriktet, oss oppmerksomme på at avisen Vigga, som er en lokalavis for Lesja og Dovre har gått motstrøms og laget en sak med tittelen Var sint på grunn av koranbrenning (bak mur).

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.