Den siktede sjåføren (23) opererer med to identiteter: én med et typisk rom-navn, og én med et typisk pakistansk navn. Skjermdump fra video.

I mai ble kvinnen (23) dømt for ruspåvirket kjøring. Kun fem uker senere presset hun Sian-leder Lars Thorsens bil av veien slik at den veltet. Også da skal hun ha vært ruset.

23-åringen skal i tillegg være under etterforskning for bedrageri.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett ble den da 21 år gamle kvinnen stoppet av politiet i Oslo 23. juni i fjor. Hun kjørte da en Mercedes-Benz C 200 Kompressor av eldre modell, eid av en annen kvinne med «ukjent adresse», ifølge opplysninger i kjøretøyregisteret.

«Langt høyere» enn 1,2

Blodprøvene viste spor av Benzodiazpiner, som innebar at hun var påvirket tilsvarende en promille «langt høyere» enn 1,2. Saken gikk for Oslo tingrett 16. mai, og dom falt 27. mai, kun fem uker før hun presset Sian-leder Thorsen av veien på E6 ved Mortensrud 2. juli.

Kvinnen erkjente straffskyld i retten.

Hun har forklart at hun tok Stilnoct (sovemedisin med virkestoffet zolpidem) utover det som var foreskrevet av lege, og kjørte bil i ruspåvirket tilstand. Hun husker imidlertid ikke hvor mange sovetabletter hun tok.

Retten la også vekt på den kliniske undersøkelsen, «hvor legen har krysset av på at [N.N.] fremsto som «tydelig påvirket», samt analyseresultatene fra blodprøven som viser en påvirkning tilsvarende promille over 1,2. Det er klart at hun har inntatt mer enn det som var foreskrevet av lege.»

Retten siterer fra konklusjonen i den sakkyndige rapporten:

«Det er påvist zolpidem i siktedes blodprøve. Den påviste konsentrasjonen er ikke i samsvar med legens forskrivning. Vegtrafikklovens faste grenser er dermed gjeldende for zolpidem. Den påviste konsentrasjonen av zolpidem er langt høyere enn straffeutmålingsgrensen svarende til 1,2 promille. Siktede var dermed påvirket ifølge vegtrafikkloven, minst svarende til en promille høyere enn 1,2.»

– Kjørte i høy hastighet og vinglete

Retten la avgjørende vekt på forklaringen til en bilist som meldte ifra om 23-åringens kjøring til operasjonssentralen. Bilisten ble bedt om å følge etter bilen frem til politiet kom til stedet. Bilisten fulgte bilen fra Furuset til Ekeberg, og forklarte for retten at han reagerte på tiltaltes kjøring, blant annet at hun kjørte i høy hastighet, og vinglete.

Hun hadde fire passasjerer med seg i bilen, noe retten vektla som skjerpende.

En tilfeldig bilist meldte ifra til operasjonssentralen om påfallende/unormal kjøring, hvilket underbygger at tiltalte utgjorde et særlig faremoment i trafikken. I tillegg fant kjøringen sted over en lengre strekning og i et relativt sentralt område i Oslo, med et sammensatt trafikkbilde.

Den 23 år gamle kvinnen ble dømt til fengsel i 20 dager, en bot på 25.000 kroner og tap av førerkort i to år.

Kjørte uten førerkort

Det betyr at hun kjørte uten førerkort da hun gjentatte ganger krasjet inn i Sian-lederens bil 2. juli. Hele forløpet ble filmet fra en bil som kjørte rett bak Thorsen.

Ifølge VG var hun ruset også denne gang.

Skjermdump fra video.

Kort etter at kvinnen ble pågrepet og siktet for å ha kjørt på Lars Thorsens bil avla hun blodprøve. Nok en gang skal prøven ha vist spor etter sovemedisin som tilsvarte en promille på godt over 1,2, ifølge avisens kilder.

2. juli var flere Sian-medlemmer på en liten rundtur i Oslo, hvor de blant annet satte fyr på Koranen på en trafikkøy på Mortensrud i Oslo. Det samlet seg folk på stedet, og stemningen ble amper.

Sian-leder Lars Thorsen og tre andre satte seg inn i Thorsens Geländewagen og kjørte fra stedet. De ble imidlertid snart innhentet av en annen bil, påkjørt gjentatte ganger, og tvunget av veien slik at bilen veltet og landet på taket. Ingen ble alvorlig skadet.

Skjermdump fra video.

Grov kroppsskade

I den andre bilen satt de to kvinnene som er siktet i saken. 23-åringen er siktet for grov kroppsskade, mens passasjeren, som også er bilens eier, er siktet for medvirkning til grov kroppsskade.

Ingen av kvinnene er avhørt i saken, men politiet mener koranbrenningen er bakgrunnen for påkjørselen.

Politiet skal rutinemessig ha tatt blodprøve av sjåføren. Prøvesvarene viste ingen spor av alkohol, men derimot inntak av sovemedisin tilsvarende en promille på godt over 1,2.

Den siktede sjåførens forsvarer advokat Nils Christian Nordhus ønsker ikke å kommentere saken.

To identiteter

Etter hva Document erfarer har 23-åringen pakistansk far og mor fra rom-folket. Hun opererer med to forskjellige for- og etternavn; det ene er et typisk rom-navn, det andre, som er det navnet hun er registrert med i folkeregisteret, er et typisk pakistansk navn. De to aliasene har hver sin profil på Facebook.

Kvinnen er arbeidsledig, og får i dag utbetalt arbeidsavklaringspenger av NAV, heter det i dommen av 27. mai.

Den andre kvinnen har et klassisk pakistansk navn. De to bor i samme gate i bydel Søndre Nordstrand.

Etterforskes for bedrageri

23-åringen er også siktet for bedrageri sammen med en mann i begynnelsen av 30-årene, skriver VG. Politiet mener de to gikk inn i en telebutikk i Sarpsborg og utgav seg for å være ansatte i Sarpsborg Arbeiderblad. De fikk utlevert fem iPhone-er til en samlet verdi på rundt 65.000 kroner. Fakturaen ble sendt til avisen.

Politiet skal ha fått overvåkningsbilder fra telebutikken som viser den kvinnelige sjåføren og mannen i butikkens lokaler.

Nærmer seg tiltale

De to kvinnene som er siktet etter påkjørselen blir trolig tiltalt, opplyste politiet for kort tid siden.

Politiadvokat Maria Hauglund Johnsen i Oslo politidistrikt opplyste til Dagbladet 24. august at det gjenstår noen få etterforskningsskritt.

Blant annet venter politiet på dokumentasjon på de fornærmedes skadeomfang. I tillegg venter de på en tilbakemelding på om hun som var passasjer i bilen ønsker å forklare seg for politiet. 23-åringen har nektet å forklare seg.

Begge nekter straffskyld.

 

 

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.