To kvinner er tiltalt for grov kroppsskade etter å ha presset Lars Thorsens bil av veien på E6 i fjor sommer. Thorsens bistandsadvokat John Christian Elden mener de to skulle vært tiltalt for drapsforsøk, og varsler klage til Riksadvokaten.

2. juli i fjor presset og krasjet en bil med to kvinner ombord gjentatte ganger inn i Sian-leder Lars Thorsens Mercedes Geländewagen slik at den til slutt tok overbalanse og rullet rundt på E6 ved Mortensrud i Oslo. Det var fem Sian-medlemmer i bilen. Anna Bråten fikk brudd i ryggen som resulterte i flere måneder med smerter og mobilitetsproblemer. De øvrige fikk lettere skader.

Skjermdump fra video av hendelsen på E6 ved Mortensrud.

Angrepet ble bredt omtalt. Video som viser påkjørslene, og at Mercedesen ruller rundt, ble vist i alle TV-nyhetssendinger.

Thorsen anmeldte saken til politiet som «drapsforsøk med terrorhensikt».

Se video av attentatet:

Statsadvokat Hulda Karlsdottir ved Oslo statsadvokatembeter tok ut tiltale i saken fredag for én uke siden, likevel har det ikke lyktes Document å få tak i den. Morten Furuholmen, som er forsvarer for den ene av de tiltalte, har imidlertid mottatt den:

– De er tiltalt for grov kroppskrenkelse og forsøk på grov kroppskrenkelse. Ikke forsøk på drap, presiserer han overfor Document fredag kveld.

Lars Thorsen, som heller ikke har mottatt tiltalen, reagerer skarpt.

– Jeg er ikke overrasket, men jeg mener jo at dette var et drapsforsøk. At de kun blir tiltalt for grov kroppsskade er en fornærmelse mot ofrene.

– Vil bli klaget inn for Riksadvokaten

Thorsens bistandsadvokat John Christian Elden varsler at tiltalen vil bli klaget inn for Riksadvokaten.

– Tiltalen i saken vil, når jeg mottar den, bli påklaget til Riksadvokaten, da vi mener tiltalen er for mild. En slik bevisst påkjørsel i høy fart vil fort være et drapsforsøk, skriver Elden i en e-post til Document.

– Du var opprinnelig bistandsadvokat for de fem i Sian-bilen, men ifølge Thorsen har ingen av de fem fått innvilget bistandsadvokat i saken?

– Retten kom med en klar forskjellsbehandling der mine klienter ikke fikk oppnevnt bistandsadvokat selv om det var et alvorlig og grovt angrep mot dem. Jeg har likevel vært, og vil gjennom saken være, deres bistandsadvokat.

Et halvt år etter attentatet mot Sian: Ennå ingen tiltale

Thorsen: – Ikke overrasket

Lars Thorsen er skuffet, men ikke overrasket over tiltalen.

– Det er basert på min særdeles negative opplevelse av politiet.  En vanlig borger ville jo forventet at et drapsforsøk blir iretteført som drapsforsøk, men jeg har overhodet ingen forventning om at politiet skal gjøre en anstendig jobb. Så i den konteksten er det som forventet.

– Det skal bli godt å komme i retten og få blåst ut litt, sier Sian-lederen.

Lars Thorsen ble i oktober dømt til tre uker i fengsel for å ha sprayet forsvarsspray på tre personer.

– Overkill

Morten Furuholmen understreker at hans klient nekter straffskyld.

– Har hun noen kommentarer ut over det?

– Nei.

– Tiltalen er ikke overraskende, slik du ser det?

– Nei, det kunne nesten vært verre: forsøk på drap. Men det hadde jo vært overkill.

Dømt for ruskjøring

Furuholmens klient eier bilen som ble brukt under attentatet. Hun satt imidlertid ikke i førersetet 2. juli i fjor.

Kvinnen (23) som nå er tiltalt for å ha kjørt bilen som ble brukt til å ramme Thorsens bil, er tidligere dømt for ruspåvirket kjøring, skrev Document i høst. Også da hun presset Sian-lederens bil av veien skal hun ha vært ruset, ifølge VG.

Kvinnen som presset Sian av veien, skal ha vært ruset – er tidligere dømt for ruskjøring

Kort etter at kvinnen ble pågrepet og siktet for å ha kjørt på Lars Thorsens bil avla hun blodprøve. Nok en gang skal prøven ha vist spor etter sovemedisin som tilsvarte en promille på godt over 1,2.

Document gjorde fredag kveld gjentatte forsøk på å komme i kontakt med 23-åringens forsvarer, advokatfullmektig Maria Bader, uten å lykkes.

Politiadvokaten taus

Politiets påtaleansvarlige i saken er Asia Akther ved Oslo politidistrikt. 20. desember i fjor sendte Document politiadvokaten blant annet dette spørsmålet:

«Såvidt jeg forstår har saken vært etterforsket som «grov kroppsskade». Har det vært vurdert å etterforske den under andre kategorier, for eksempel drapsforsøk eller terror?»

Vi purret 22. desember, og igjen 2. januar.

Vi venter fremdeles på svar.

 

Kjøp bøker fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.