Politiet drar Veslemøy Lian gjennom Stortingsgata under Sian-demoen i Oslo Lørdag 29. september. Skjermdump: YouTube

Veslemøy Lian (60) fikk seg et støkk under Sians demonstrasjon i Oslo, da hun ble forholdsvis hardt geleidet opp Stortingsgata av to politimenn. Men det var ikke bare politiets harde, fysiske håndtering som skremte Lian, det var politiets kommentar som skremte henne mest.

– Plutselig kommer det to politifolk i fullt utstyr, med hodeplagg og munnbind. Jeg kunne ikke se ansiktet på dem. De dro meg veldig hardt opp gjennom Stortingsgata. «Hva har jeg gjort?» spurte jeg, men «kom igjen!» var det jeg fikk til svar. Da jeg ba dem om å ta det med ro fordi jeg hadde nyoperert ankel, freste politimannen til høyre for meg: «Det er til pass til deg!», forteller Lian.

Film av hendelsen finnes nederst i saken.

Hun forteller videre at de stanset lengre opp i gaten, hvor hun fikk beskjed om at hun var bortvist fra Oslo.

– Jeg om hva jeg har gjort og da dro de frem et kart med ring rundt halve Oslo omtrent, og sier til meg: «Du har ikke lov til å være her lenger, nå skal du gå ut av Oslo». Jeg får ikke svar på hva jeg har gjort, og når jeg spør igjen får jeg beskjed om at jeg allerede er blitt advart, forteller Lian til Document.

– De presset meg til å gå alene ut av Oslo, altså de dyttet meg for å hjelpe meg på veien. Jeg sier at jeg er 60 år, ikke har med briller og at jeg ikke er kjent i byen, og legger til at dersom jeg går rundt neste kvartal så kan jeg bli slått ned i den gule skjorta mi. Det er det som sitter mest igjen etter lørdagen.

Lian, som er pådriver for «Størst av alt er ytringsfriheten«, hadde på forhånd hatt god dialog med politiet. Gruppen som hadde møtt opp til støtte for ytringsfriheten, fikk anvist plass av politiet. Andre oppmøtte kunne fortelle at politiet ytret bekymring for gruppens tilstedeværelse underveis i demonstrasjonen, da de kunne oppfattes som Sians støttespillere.

– Vi hadde kontakt med dialogpolitiet. Vi fikk anvist plass og det måtte vi forholde oss til. Der vi stod vistes vi veldig dårlig. Jeg hadde plakat med meg, for folk som skulle hente skjorter, så jeg tok noen turer litt utenfor fortauet med plakaten for å vise folk hvor de kunne hente skjortene. Derav fikk jeg to advarsler fra vår kontakt i dialogpolitiet, om at jeg var for langt ned i gata. De var jo redd for oss, og det forstår jeg, for det var ingen søndagsskole, forklarer Lian.

– Jeg har forståelse for at politiet kan ha vært stresset og at de skal ta vare på alle så ingen blir skadet, men når han fresa til meg at det var til pass til meg og jage meg alene ut av Oslo, det var vondt.

Politiets tilsvar

I et forsøk på å nøste opp i hva som har skjedd, tok Document kontakt med Lians politikontakt i dialogpolitiet, men ble raskt henvist til Oslo-politiets kommunikasjonsavdeling.

Til kommunikasjonsavdelingen stilte vi følgende spørsmål:

  • Hvorfor trengte de gule skjortene egen politikontakt? 
  • Gruppen ble plassert i eget område, var det fare for deres sikkerhet? 
  • Kjenner du til at gruppens leder ble ført bort av politiet og ble bedt om å gå fra området alene?

Til svar fra pressesjef i Oslo politidistrikt, Unni T. Grøndal, fikk vi følgende:

Hvilke konkrete vurderinger som gjøres på stedet under et arrangement, kan vi ikke gå inn i. Det vi kan si er at Oslo politidistrikt jobber med dialog og tilrettelegging for demonstrasjoner i Oslo. Både for de som ønsker å demonstrere og de som ønsker å motdemonstrere. I stort har vi god dialog med de aller fleste som arrangerer demonstrasjoner i Oslo, også grupper som ønsker å bruke ikkevoldelig sivil ulydighet i sin aktivisme.

Hensikten med dialogen er først og fremst å redusere usikkerhet og misforståelser, både for politi og for de som demonstrerer. Vårt mål er å skape forutsigbarhet, forståelse og trygghet for alle parter. For de som ønsker å ytre seg kan det være nyttig å få informasjon fra politiet også. Det kan for eksempel være mange utenforstående faktorer som påvirker politiets handlemåter, slik at det blir forutsigbarhet og tryggere for de som skal ytre seg.

Oppfølgingsspørsmål

At politiet ikke utgir konkrete vurderinger knyttet til deres operasjoner, er ikke uventet, men bør man ikke kunne forvente et mer konkret svar i en situasjon slik som denne?

Undertegnede har vært, og er, imponert over politiets innsats i Oslo lørdag, til tross for at det åpenlyst finnes flere kritikkverdige forhold: Politiet bortviste ikke, eller arresterte, Oslos pøbler, enda de gjentatte ganger brøt loven ved å kaste gjenstander over gjerdet. Politiet forlot sentrum midt i voldelige opptøyer i etterdønningen av demonstrasjonen. Nå viser det seg at de har håndtert en eldre, fredelig dame på et særdeles kritikkverdig vis.

Grøndal fikk dermed et noe krast oppfølgingsspørsmål:

Politiet tar med seg en 60 år gammel rolig bestemor, håndterer henne hardt og sier til henne at det er til pass til henne, deretter forsøker de å bortvise henne til å gå alene gjennom Oslo sentrum. Personen er del av en gruppe som allerede har fått beskjed om at de må passe seg, fordi de kan oppfattes som støttespillere til Sian. Politiet må kunne svare på de faktiske spørsmålene jeg stilte og på om denne håndteringen av et gammelt menneske er ok?

Som journalist var jeg selv tilstede og så at politiet ikke bortviste ulydige individer som kastet gjenstander gjentatte ganger, men altså valgte å bortvise en gammel dame som hadde tråkket for langt utenfor fortauet. Hendelsen er også filmet.

Jeg tror og håper dere har et bedre svar til denne hendelsen.

Dette har vi ikke fått noe svar på.

Likefullt er det skandaløst at politiet tauer avgårde en fredelig, eldre dame, mens de samtidig forholder seg passive til pøbler som ikke overholder verken loven eller politiets henvisninger.

Det er enklere å håndtere bestemor, enn en frådende pøbel. Det viser en stygg tendens: Politiet som rømmer i bilene sine, mens det flyr stoler på kryss og tvers i Karl Johan, og etterlater folk til å forsvare seg selv. Den minste motstands vei. Er det slik vi må forvente oss politiets strategi og prinsipper i fremtiden?

Se hendelsen her (fra ca 0:40-0:55): 

 

Bestill Kent Andersens bok om klimasaken her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!