Veslemøy Lian sammen med hunden sin. Foto: Privat 

Ytringsfrihetsforkjemper Veslemøy Lian ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner for å ha beveget seg utenfor sin anviste plass i Oslo. Nå straffeforfølges hun for ikke å vedta forelegget.

Sian-demonstrasjonen i Oslo i sommer bød på mye dramatikk. Gjerder ble løftet, gjenstander kastet, politibiler og kafeer vandalisert, og flere ble fysisk angrepet. Motdemonstrantene viste ingen nåde, men politiet bortviste dem ikke. Det var 60 år gamle Veslemøy Lian politet valgte å bortvise, og nå velger å straffeforfølge fordi hun beveget seg noen meter fra anvist plass.

Lian er kvinnen bak de gule skjortene, som demonstrerer for absolutt ytringsfrihet. I sommer ble hun kontaktet av dialogpolitiet i Oslo i forkant av Sian-demonstrasjonen hun skulle delta på. De gule skjortene skulle få anvist plass og bli ivaretatt av politiet.

Plassen Lian og meddemonstrantene ble tildelt, lå ifølge Lian noe gjemt, og hun beveget seg derfor litt opp og ned gaten, slik at de som ønsket å hente seg T-skjorter med budskapet «Størst av alt er ytringsfriheten», skulle få muligheten til det.

– Plutselig kommer det to politifolk i fullt utstyr, med hodeplagg og munnbind. Jeg kunne ikke se ansiktet på dem. De dro meg veldig hardt opp gjennom Stortingsgata. «Hva har jeg gjort?» spurte jeg, men «kom igjen!» var det jeg fikk til svar. Da jeg ba dem om å ta det med ro fordi jeg hadde nyoperert ankel, freste politimannen til høyre for meg: «Det er til pass til deg!», forteller Lian til Document.

Deretter fikk hun pålegg om å forlate Oslo.

– De presset meg til å gå alene ut av Oslo, altså de dyttet meg for å hjelpe meg på veien. Jeg sier at jeg er 60 år, ikke har med briller og at jeg ikke er kjent i byen, og legger til at dersom jeg går rundt neste kvartal, så kan jeg bli slått ned i den gule skjorta mi, sier Lian.

Andre deltakere på Sian-demoen som stod i nærheten av Lian, fortalte Document i etterkant at politiet ytret bekymring for de gule skjortenes tilstedeværelse underveis i demonstrasjonen, da de kunne oppfattes som Sians støttespillere.

Tidligere har Lian blitt fysisk angrepet av antirasister, og materialet hennes har blitt vandalisert. Angrepet skjedde i Lillestrøm rett foran øynene på politiet, som av manglende kapasitet valgte å henlegge saken. Nå blir Lian selv straffeforfulgt.

Lian har nektet å vedta forelegget på 15.000 kroner. I motsetning til Politiet i Øst, har politiet i Oslo kapasitet til å følge opp saken og har valgt å straffeforfølge. Saken er dermed oversendt retten, som kan velge å ta ut tiltale mot Lian.

– Det er helt sykt hele greia. Hadde jeg kasta jernstenger eller ramponert staten sin eiendom, ville jeg gått fri, sier Lian fortvilet.

Politiet i Oslo har ikke svart på Documents henvendelse.

Document følger opp saken.

 

Politiet dro bestemor gjennom gata og beordret henne ut av Oslo

 

Årets julegave! Kjøp Kents bok her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.