Lørdag formiddag stilte Veslemøy Lian og «de gule skjortene» seg opp foran gjerdet til Sian-demonstrasjon i Oslo sentrum, men der fikk de ikke bli. Lian ble pågrepet og satt på glattcelle før demonstrasjonen startet.

De gule skjortene deltar på demonstrasjoner rundt om i Norge for markere behovet for ytringsfriheten. Hittil i sommer har Lian deltatt på tre demonstrasjoner hvor hun har stått som tilskuer ikledd en gul skjorte med påtrykk «Størst av alt er ytringsfriheten», men i Oslo skulle det bli ganske annerledes.

Klokken 12 møtte Lian og to andre personer opp i «private klær» og stilte seg opp i området for tilskuere. Der ble de møtt av sivilt dialog-politi som spurte om de var «gule» eller «svarte». Politiet skal ha bedt Lian og de andre personene om å forlate området gjentatte ganger, men Lian nektet og ble pågrepet av politiet.

Hendelsen ble fanget på film både i Lians livesending på Facebook og fra scenen til Sian.

Lian forteller Document at hun ikke etterkom politiets pålegg om å forlate stedet da politiet argumenterte for pålegget med at Lian og de gule skjortene var motdemonstranter. De gule skjortene er verken motdemonstranter eller organisert, ifølge Lian.

– Vi er tilskuere. Vi er rolig og gjør ikke noe galt, her skal vi stå, sa jeg til politiet, sier Lian til Document.

Document har forsøkt å komme i kontakt med innsatsleder, men har ikke lykkes. Operativ pressekontakt kunne ikke bekrefte pågripelsen da den skjedde. Ved kontakt med ny operativ pressekontakt noen timer senere hadde politiet fremdeles ingen kommentar til saken.

Lian forteller at politiet brukte lang tid på å lese henne rettighetene etter hun ble pågrepet og at politiet ikke kontaktet noen pårørende i tiden hun satt på glattcellen. Lian ble pågrepet omkring halv ett og slapp ut igjen kvart over fire.

– Jeg ba politiet om å ringe en av mine pårørende og fortelle vedkommende hvor jeg var, noe de bekreftet at de skulle gjøre, men det ble aldri gjort, sier Lian.

Den pårørende politiet skulle ringe, ble aldri oppringt.

Document TV sender et intervju med Veslemøy Lian vedrørende hendelsen og politiets håndtering av saken søndag. Politiet vil følges opp i saken. 

 

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.