Hvor sterke er de? Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) t.h. og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto: Javad Parsa / NTB

SV møter mandag Ap og Sp til budsjettforhandlinger, og SV vil forlange økt klimasatsning. Mange venter i spenning på å se hvordan den nybakte statsminister Støre vil takle forsøkene på utpressing fra ytre venstre.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen melder om saken, og forteller at SV-leder Audun Lysbakken mandag klokken 11 legger frem SVs alternative budsjett, sammen med partiets finanspolitiske talsperson, Kari Elisabeth Kaski.

– Det er et budsjett som vil vise hvordan vi får omstilt Norge i grønnere retning, samtidig som de økonomiske forskjellene reduseres. Som sørger for at alle får være med på det grønne skiftet, og som også lar oljedirektøren være med på klimadugnaden, sier Kaski til NTB.

Budsjettet danner SVs utgangspunkt for partiets budsjettforhandlinger med regjeringen, som sparkes i gang samme dag. Ap-Sp-regjeringen ønsker SV med på laget for å få flertall for neste års statsbudsjett. Men få tror Støre kan tillate seg å bli diktert av SV.

Tøffe forhandlinger i vente

Mandag 8.11. la finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) frem det justerte statsbudsjettet, med Ap og Sp’s forslag til endringer. SV var ikke spesielt imponert.

– Dette er for grått og for smått for Norge. Her er det noen nye tiltak, men ikke en ny retning for landet, slik SV vil, sa Kaski til NTB like etter at budsjettet var lagt fram.

Det skal ikke så rent lite til for at SV er «fornøyd» med pengebruken i noe budsjett, det har trolig aldri forekommet.

Skyhøy CO2-avgift med SV 

SV har uttrykt spesiell misnøye med det de mener er en svak klimaprofil i Ap og Sp’s budsjett, og partiet har varslet at de vil legge fram et budsjett som er mer solidarisk, rettferdig og grønt.

I sitt budsjettforslag har Ap/Sp lagt inn en økning i CO2-avgiften neste år på 28 prosent. SV vil på sin side øke CO2-avgiften med hele 50 prosent neste år.

I velkjent sosialistisk ånd handler det om at avgifter skal økes og atter økes. Det er visst både «rettferdig og grønt», det.

Men avgiftssirkuset fortsetter: SV ønsker også en ny avgift på olje- og gassproduksjon på hele 21 milliarder kroner. Document omtalte dette tidligere i dag.

Hvor langt vil Støre strekke seg?

Da Høyre og FrP tok over styringen i 2013, brukte de drøyt 2 milliarder kroner på å bli enige med KrF og Venstre om budsjettet.

Hvor mye som må flyttes på for at de nåværende budsjettkameratene skal komme til enighet, vil bli avklart i forhandlingene.

Ap og Sp har lagt opp til en oljepengebruk på 2,6 prosent, det samme som Solberg-regjeringen foreslo. Regjeringspartiene har signalisert at de ikke er særlig lystne på å smøre budsjettforhandlingene med mer oljepenger.

De to regjeringspartiene må sikre flertall for budsjettet i Stortinget i løpet av de kommende ukene for å komme i mål til finansdebatten torsdag 2. desember.

Dette kan oppfattes som den første store testen på hvor «tøff» Støre kan være i rollen som statsminister. Senterpartiet er kjent som «harde forhandlere», mens Støre derimot tidvis er kalt «vinglete» og ikke utpreget prinsippfast.

Nå gjenstår det å se hvor sterkt de to partiene til sammen vil sto imot presset fra et ytterliggående, kravstort og etter manges syn uansvarlig parti som SV. Blir det «Vingle-Støre» eller «Jern-Støre» man får se?

Hvordan den nye statsministeren håndterer denne første runden med krav fra opposisjonen, vil sannsynligvis legge føringer for hvordan dette vil arte seg også i budsjettrunder i årene fremover.

Det kan antagelig være interessant for Støre å sette foten kraftfullt ned fra første stund, og signalisere at han om nødvendig kan hente støtte også fra annet hold enn et SV uten magemål.

Les også:

Ga raskt etter for press: Støre viser sin kraftløshet som leder

 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.