«Det gir en merkelig vond bismak å se samtlige politikere og verdensledere ta avstand fra Hamas’ angrep på sivile. Hvor har de samme politikerne vært hver gang sivile palestinere har blitt angrepet og drept de siste årene?» skrev Simen Bondevik på Facebook dagen etter terrorangrepet fra Hamas i Israel. Han fikk motbør, også fra bestefar Bondevik.

Selv om Simen Bondevik også skrev i innlegget at «vold, drap og angrep mot sivile selvsagt aldri er løsningen,» så fikk han altså massiv motbør. Også fra slekt og venner.

Bondevik ikke enig med Bondevik

«Det er en tid for alt, Simen Bondevik. At det som skjedde i Israel nå, ikke burde komme ut av det blå og at det palestinske folket har lidd under okkupasjonen, er riktig. Men. Nå er det terror og vold i Israel. Hvor barn, kvinner og menn mishandles og liv går tapt. Det er uhorvelig vondt. Og ja, det er like vondt som når liv går tapt i den palestinske leiren. Men jeg tenker at vi kan gråte med våre jødiske venner nå. Jeg kommer også til å gråte for mine palestinske venner i dagene fremover. Men ikke for Hamas, skrev Tilde Bondevik, direktør for behandling og omsorgstjenester i Kirkens Bymisjon.

«Enig, Tilde, tilføyde Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister for KrF, og bestefar til Simen Bondevik.

Simen Bondeviks innlegg om Hamas-angrepene, før han redigerte det en smule. (Skjermdump)

Unge Simen Bondevik rakk syv år i KrFU før han i 2020 hoppet over til Partiet Sentrum, etablert av Geir Lippestad og en rekke pakistanere, blant annet. Der har han blitt vara til bystyret i Oslo, og 22-åringen synes å trives med islamsk mangfold. «Innvandring beriker Norge», sa han da lederen av Unge Høyre ville bremse asylinnvandringen i sommer. Simen Bondevik deltok gladelig på valgmøter i lag med Islam Net i høst, og Fahad Qureshi berømmet da også Partiet Sentrum for at de vil forby koranbrenning, noe Bondevik jr. går helhjertet inn for.

Islam Net-leder likte innlegget

Quereshi belønnet da også Simen Bondeviks Hamas-innlegg med et «Liker»-klikk, men utallige andre var bestyrtet:

– Hvis du får en vond bismak av å se andre fordømme brutale drap av rundt 250 unge mennesker på musikkfestival, så er problemet hos deg og ikke hos dem som tar avstand fra groteske drap på sivile, skrev Eivor Evenrud, tidligere ordførerkandidat for Rødt i Oslo, nå Ap-politiker.

Politisk redaktør i Vårt Land, Berit Strøyer Aalborg, innrømmet at hun selv har vært svært kritisk til Israels bosetter-politikk. De har gjort mye utilgivelig, skrev Aalborg, som mener Simen Bondevik gikk langt over grensen:

– At det gir deg bismak at mange fordømmer nedslakting av israelske sivile og ungdommer på musikkfestival, og sleper bevisstløse halvnakne kvinner rundt – og spytter på dem – det synes jeg rett og slett er skuffende og ille. For øvrig har Norge gjentatte ganger fordømt Israel de siste årene. Det har både Norge, mange andre land, EU og FN gjort. Jeg skjønner ikke hvor du har det fra at ingen har fordømt Israels handlinger på Gaza og Vestbredden. Terror og nedslakting av mennesker bør ALLTID fordømmes. ALLTID.

Simen Bondevik, som selv sier han er woke, og stolt av det, fikk ikke uventet støtte fra pakistanske venner i Sentrum. «Takk Simen Bondevik for at du tar dette opp,» skrev partikollega Zaeem Shaukat:

– Tror det er på tide at den vestlige verden tar ansvar for den elendigheten de har skapt for uskyldige sivile i Midtøsten ved å støtte en eller annen side kun for sine egne interesser og vinning. Norge er med på den elendigheten ved å støtte Israel med våpen og til og med atomvåpen. Det mange ikke tenker over, er: Når og hvorfor ble Hamas skapt i det hele tatt? Hadde FN og de vestlige landene klart å skape fred (som de har hatt makt til), så hadde ikke flere millioner liv gått tapt, skrev Shaukat.

Forsøkte å korrigere

Etter at motbøren begynte å skylle inn over innlegget til Simen Bondevik, kom han med forsøk på korrigering:

«[Redigert kl. 00:55, 09.10]

Selvsagt er Hamas’ angrep på sivile forkastelig, grusomt og i strid med krigens folkerett.

Poenget i det opprinnelige innlegget mitt var:

Hvor har de politikerne som nå tar avstand fra Hamas’ angrep vært hver gang sivile palestinere har blitt angrepet og drept de siste årene?

Vold, drap og angrep mot sivile er selvsagt aldri løsningen. Uansett hvem angrepene kommer fra. Men Israel som en okkupasjonsmakt MÅ også holdes ansvarlig for det de gjør og har gjort over mange år.

Fred og deeskalering mener jeg er riktig løsning i tiden fremover. Og det ansvaret hviler særlig på Israel som okkupasjonsmakt.»

Det hjalp ikke. Et nytt innlegg, egentlig en omskrivning av samme innhold, hjalp heller ikke:

– Jeg skjønte budskapet ditt i går, Simen Bondevik – og dette går fra vondt til verre, skriver en.
–Nei, Simen. Ingen misforstod. Akkurat som ingen misforstår denne post hvor du repeterer budskapet, skriver en annen.

–Nå skriver du det samme for tredje gang. Det hjelper ikke å skrive det samme på nytt med bare litt forskjellig formulering. Alle har for lengst skjønt hva du mener og at det moralske kompasset ditt er defekt. Relativiseringa du driver med, er som å skulle dra fram alle mulige overgrep muslimer har begått samtidig som 22. juli-terroren pågår, skriver en tredje.

Mens Sidrah Khalid, seniorrådgiver i IMDi og med palestinaflagg på profilbildet, er blant dem som holder med unge Bondevik:

– Helt enig!!! Takk!! skriver Khalid.

Fordømme – uten forbehold

Andre tipset om å lese Snorre Valens post om samme tema, heller enn Simen Bondeviks innlegg. Og for en gangs skyld kan vi anbefale tekst av den tidligere SV-politikeren som nå er leder av Kringkastingsrådet i NRK:

– Når ungdommer blir jaktet på og massakrert på festival, når uskyldige meies ned på åpen gate, og når mishandlede kropper slepes inn i lastebiler og gjennom gater som trofeer, er det minste alle kan gjøre å vise solidaritet uten forbehold. Det er testen. De som ble skutt, lemlestet og jaktet på, ble utsatt for noe som krever betingelsesløs solidaritet. Det var ikke dem som bestemte at Gaza skulle blokkeres, sultes, bombes og utsettes for daglig uverdighet – men om så var tilfelle, ville det uansett ikke gjort noen forskjell. Volden de ble utsatt for, er i alle tilfeller utenfor enhver akseptabel ramme for legitim kamp. Dette er helt selvsagt, og de aller fleste vil være helt enige. Men en naturlig følge av denne erkjennelsen er jo enkel: Volden mot dem må kunne fordømmes, helt uten forbehold, uten noen hale, uten noe «men». 260 døde kropper på en festival er mer enn en leddsetning, på vei mot å påpeke en annen urett, skrev Valen, som avsluttet:

– Og det må kalles terror, fordi det er det det er, og det burde for eksempel også utenriksministeren gjort, i går, ved første anledning. Ikke av politiske hensyn den ene eller andre veien, men fordi det i seg selv er utrolig viktig at terror alltid omtales som det det er. Det burde ikke være vanskelig, selv når vi snakker om – eller kanskje nettopp fordi vi snakker om – Israel og Palestina.»

Simen fikk plass i Bispedømmerådet

Simen Bondevik ble «bare» vara til bystyret i Oslo for Partiet Sentrum ved valget i høst. Til gjengjeld ble han valgt inn som fast medlem i Bispedømmerådet i Oslo bispedømme ved årets kirkevalg. Der representerer han Åpen folkekirke, grupperingen som ikke minst er aktivister for homofile og Pride. Kommer det da godt med å ha mange venner i moskeene og Islam Net?

 

Teksten er en måned gammel, men fortjener publisering som tidsdokument.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.