Thierry Baudet, leder for partiet Forum for Demokrati, ble mandag angrepet for andre gang på kort tid. Baudet holdt valgkamp på en bar i byen Groningen da angrepet skjedde. Hendelsen skjer to dager før nederlenderne går til valgurnene.

Bilder og videoer lagt ut på X, tidligere Twitter, viser Baudet som hilser på folk i mengden da en mann plutselig slår politikeren tre ganger i hodet med det som ser ut som en ølflaske.

Baudet blir umiddelbart eskortert ut av baren, mens gjerningsmannen ble lagt i bakken av folk på stedet. Han ble senere pågrepet av politiet. (NTB)

NTB og mediene generelt har klebet etiketten «ytre høyre» og «innvandringsfiendtlig» på politikere de vil stemple som fiender. Det virker som en halvveis legitimering av angrepene på dem. Det er en meget farlig risikosport mediene driver nå som det blir flere angrep på politikere fra «ytre høyre» eller som er «innvandringsfiendtlige». Vi kan ikke se det er noen tilsvarende definisjoner på f.eks. muslimer som roper From the River to the Sea».

Med krigen i Ukraina fikk mediene enda et adjektiv å brunstemple motstandere med: Putinvenn.

– Baudet er kjørt til sykehus, og det ser ut til å gå bra med ham, skriver partiet hans i et innlegg på X.

Bandet grunnla Forum for Demokrati i 2016 og ble året etter valgt inn i nasjonalforsamlingen.

Partiet fikk for alvor vind i seilene i 2019, og Baudet har siden fremmet en rekke konspirasjonsteorier og markert seg som en ihuga Russland-venn.

Forrige måned ble 40-åringen angrepet av en mann med paraply mens han gjestet universitetet i Gent i Belgia. Baudet ble også da slått i hodet og skal ha fått en lett hjernerystelse.

NTB skriver at angrepene «vekker vonde minner» og sikter til drapet på den populære politikeren Pim Fortuyn i 2002. Det er direkte feil når NTB skriver at drapet skyldes at han var dyre- og miljøvernaktivist. Van der Graaf sa han drepte Fortuyn for å beskytte muslimene.

Det var det første politiske drapet i Nederland på flere hundre år. Det er venstresiden og islamister som har brakt politisk vold til det nye Europa. Den røde terror på 70-80-tallet var forløper sammen med den palestinske.

Om politikernes reaksjoner kan man si: Ord er billige. Handling koster. NTB nevner ikke den mest kjente politikeren som har levd ikke bare med livvakter, men må flytte fra sted til sted: Geert Wilders.

Angrepene har utløst sterke reaksjoner fra nederlandske politikere fra begge sider av politikken, og flere har tatt til orde for bedre sikkerhet rundt fremtredende politikere.

Avtroppende statsminister Mark Rutte kaller angrepene helt uakseptable.

– Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen: Ikke rør politikere, skriver han på X.

Rutte skriver videre at han har vært i kontakt med Baudet for å ønske ham god bedring.

Også Fortuyn blit «skjendet» ved å få klistret populist og innvandringsfiendtlig til sitt navn.

Angrepene har også vekket vonde minner hos flere om drapet på Pim Fortuyn, en populistisk og innvandringsfiendtlig politiker som ble drept på åpen gate i 2002.

Drapsmannen Volkert van der Graaf, en dyre- og miljøaktivist, ble pågrepet på stedet og senere dømt til 18 års fengsel. I 2014 ble han prøveløslatt.

Beviset på at dette er en delegitimering av høyresiden med ord som åpner for angrep, er at det ikke finnes noen tilsvarende negative adjektiver for partier og politikere på venstresiden eller blant islamister. Forklaringen er nærliggende: Det er «sentrum-venstre» som har oversvømmet Europa med en fremmed kultur og religion og som driver med befolkningsutskiftning.

Men det er et farlig spill.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.