Sakset/Fra hofta

Den venstrevridde miljøaktivisten Volkert van der Graaf, som myrdet den islamkritiske toppolitikeren Pim Fortuyn 9. mai 2002, gjorde en avtale med statsadvokaten i Nederland i går, og er nå fri til å starte et nytt liv i Tyskland. Den nederlandske 48-åringen som lenge har vært hatt prøvetid i frihet, har gjennomgått et psykiatrisk evaluering  som slår fast at det ikke lenger har noen verdi at morderen rapporterer til myndighetene personlig hver sjette uke, skriver NLTimes.

Van der Graaf ble dømt til 18 års fengsel i april 2003 for det overlagte drapet på den svært populære Pim Fortuyn, som var en åpent homofil politiker som gikk i bresjen for LGBT-rettigheter, og kjempet mot islamiseringen av Nederland. Pim Fortuyn var en stund professor i sosiologi og en tidligere TV-personlighet. Han ble ekskludert fra partiet «Leefbar Nederland» fordi han foreslo å oppheve første paragraf i den nederlandske grunnloven, som forbyr diskriminering mot rase eller kjønn

Pim Fortuyn fikk stor oppslutning, ikke minst på grunn av sin personlige debatteknikk, og som islamkritikere flest mottok han stadig trusler mot seg og sin familie. I et TV-intervju seks uker før sin død, snakket han om disse truslene og hevdet at «hvis noe skulle hende ham» ville skylden ligge på venstresiden, som pisker opp hat og demonisering mot sine motstandere på høyresiden.

Nederlands første politiske attentatmann på 400 år, fortalte under rettssaken at han skjøt politikeren under den nederlandske valgkampen for å beskytte muslimer og stoppe Fortuyn. På den tiden var partiet «Pim Fortuyn-Listen» nest størst på nederlandske meningsmålinger. Helt siden attentatet har det vært spekulert i om Volkert van der Graaf virkelig handlet alene, eller om det var en del av en større konspirasjon, men ingen bevis har kommet frem. Uansett var attentatet effektivt, og stoppet bevegelsen til Fortuyn.

To år senere, den 2. november 2004 ble den islamkritiske ressigøren Theo van Gogh myrdet på åpen gate av den marokkanske islamisten Mohammed Bouyeri. Han ble dømt til livsvarig fengsel 26. juli 2005. Retten beskrev i dommen drapet som en terrorhandling. Gogh ble drept av åtte pistolskudd før drapsmannen skar strupen over på ham og kjørte to kniver i brystkassen hans. Til knivene var det festet et flere siders langt brev med trusler mot vestlige regjeringer, jøder og den somalisk-nederlandske politikeren Ayaan Hirsi Ali.

Volkert van den Graaf slapp livstid, og slapp fri i 2014 med prøvetid etter å ha sonet 2/3 av dommen. Som en betingelse måtte han rapportere til myndighetene hver sjette uke, og var pålagt å ikke snakke med pressen før 2020. Han var også pålagt å ikke kontakte Fortuyns familie.

Van den Graaf startet sin anke mot prøvetiden i mai 2018, fordi han hevdet han ville flytte til Tyskland, og reiseforbudet er nå opphevet. Han er fortsatt pålagt å sende en mail til myndighetene annenhver måned for å fortelle hvordan det går med ham, og må møte opp for en psykisk evaluering hver sjette måned i Nederland. Fortsatt gjelder forbudet mot å kontakte Fortuyns familie, og munnkurven mot pressen vedvarer til 30. april 2020.

I følge van den Graafs advokat Willem Jebbick, er drapsmannen svært fornøyd med avtalen med statsadvokaten. Imidlertid har kristendemokraten Madeleine van Toortenburg kritisert mangelen på innsyn i hvordan denne avtalen kom i stand.

Fortuyn-familiens advokat Richard van der Weide uttaler at han ikke har sett avtalen, og sier til media at familien er skeptiske til at attentatmannen virkelig har tenkt å flytte utenlands. De uttaler: «Vi har ikke sett noe som indikerer at han faktisk har tenkt å reise, så vi fortsetter å tvile på at hans intensjon om å emigrere».  Disse to drapssakene er årsaken til at Nederland strammet inn på sine svært liberale innvandringsregler, og at den profilerte politikeren Geert Wilders har måttet leve med et massivt sikkerhetsopplegg døgnet rundt i årevis. Det er ikke farlig å være islamist i Europa – men det er farlig å være islamkritiker.

NL Times

Støtt Document

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

 

Kjøp Kent Andersens bok fra Document Forlag her!