Nytt

Zachary Adam Chesser (Abu Talhah al Amrikee) er dømt til 25 års fengsel for å ha skaffet utstyr til en terrorgruppe og for oppfordring til drap på South Park-skaperne Trey Parker og Matt Stone etter en episode hvor muslimenes profet Muhammed deltok iført bjørnekostyme.

Chesser er en av personene bak den islamistiske nettsiden Revolutionmuslim.com, som flere ganger har vært i myndighetenes søkelys pga dens radikale og voldelige innhold.

– Zachary Chesser er dømt til 25 år i fengsel for å ha oppfordret til drap av amerikanske borgere fordi de benyttet ytringsfriheten til å omtale religionen hans, opplyste aktor Neil MacBride i retten.

– Jeg tar på meg alt ansvar for handlingene mine, og jeg vil gjerne benytte muligheten til å si at jeg angrer meg, sa Chesser i rettssalen.

Ifølge MacBride fikk handlingene til Chesser folk i hele USA til å være redde for å uttale seg – selv i spøk – i frykt for å bli stemplet som «fiender som fortjener å bli drept».

21 år gamle Chesser er født i Virginia, konverterte til islam på high school og var på vei til Somalia da han ble arrestert i juli i fjor. I tillegg til truslene mot Parker og Stone har han innrømmet at han forsøkte å bli medlem av den somaliske terrorgruppen Al Shabaab, som har bånd til Al Qaida.

Forsvarerne til Chesser ba om mild straff siden han bare var en tenåring da forbrytelsene ble begått, men dommeren viste ingen nåde:

– Det er utrolig hvor raskt du ble en fare. Dersom noen hadde blitt skadet ville vi diskutert livstid i fengsel, sa O’Grady

Chesser postet dødstruslene på den radikale nettsiden Revolutionmuslim.com, hvor han skrev at Parker og Stone risikerte en voldelig gjengjeldelse og at de sannsynligvis ville ende opp som regissøren Theo Van Gogh, som ble myrdet på åpen gate i Amsterdam av en islamist i 2004. Han fulgte opp det han kalte en «realistisk advarsel» med å legge ut privatadressene til serieskaperne samt adressen til deres arbeidsplass Comedy Central, og oppfordret leserne til å oppsøke dem. I tillegg ble det lagt ut bilder Parker, Stone, van Gogh, Salman Rushdie og andre til lyden av en preken holdt av den amerikansk-fødte hatpredikanten Anwar al-Awlaki, der han siterer en religiøs autoritet og sier: “Å skade Allah og hans budbringer er grunn til å oppfordre muslimer til å drepe enhver som gjør det”.

Etter at truslene ble kjent i amerikanske medier ble nettsiden lukket i en kort periode.

I november 2010 ba britiske myndigheter om stenging av den amerikanskbaserte nettsiden etter sterke mistanker om at den var en av inspirasjonskildene til Roshonara Choudhry, som rett før var blitt dømt til livsvarig fengsel for drapsforsøket på Labour-parlamentarikeren Stephen Timms som hevn for at han stemte for Irak-krigen. Dagen etter dommen mot Choudhry ble det lagt ut en post på Revolutionmuslim.com der de oppfordret til flere knivdrap på britiske parlamentarikere som stemte for Irak-krigen. Revolutionmuslim.com la også ut en liste over samtlige parlamentarikere som stemte for Irak-krigen – 383 stykker – og lenket til britiske myndigheters offisielle nettside hvor man kan finne ut hvor parlamentarikere befinner seg til en hver tid. I bloggposten het det bl.a:

– Vi ber Allah om å bevare henne [Choudhry] trygg og sikker, at hun kan bli sluppet fri raskt og at hun får en stor belønning. Vi ber Allah om at hennes handling må inspirere andre muslimer til å bruke kniven i Jihad mot dem som stemte for de utallige voldtekter, mord og plyndringer, samt tortur mot muslimske sivile.

Det ble i tillegg lenket til en nettbutikk som selger nøyaktig samme kniv som Choudhry brukte da hun knivstakk Timms.

Chessers dødstrusler mot Parker og Stone fikk for øvrig følger for enda en tegner. Som en impulsiv reaksjon på truslene og Comedy Centrals påfølgende sensur av den aktuelle episoden, tegnet lokalavisen Seattle Weeklys Molly Norris en karikatur hvor 20. mai ble erklært for offisiell «Everybody Draw Muhammad Day».

Tegningen og uttalelsen vakte enorm oppsikt, og Norris gjorde snart forgjeves forsøk på å roe det hele ned; hun tok avstand fra Facebook-gruppene som oppfordret alle til å tegne Muhammed, hun forklarte sin egentlige hensikt med karikaturen i landets medier og hun ba muslimer offentlig om unnskyldning for å ha såret dem. Hun publiserte også en tegning av seg selv – i ført en T-skjorte med fredstegn – hvor hun sier “Jeg er IKKE involvert i Everybody Draw Muhammad Day!” I en fatwa publisert på internett skrev imidlertid Anwar al-Awlaki – på tross av alle unnskyldninger – at Norris burde bli et primærmål for attentater. I september 2010 gikk tegneren under jorden. Etter råd fra FBI endret hun navn, flyttet og sluttet å levere tegninger til Seattle Weekly.

NRK: 25 års fengsel i «South Park»-dom