Tor Øystein Vaaland, som er kirkefagsjef i Oslo bispedømme, mener det er fortvilende å se at ikke angrepet til Hamas ses som et uttrykk for tiår med undertrykkelse.

– Det må være mulig å se det, uten å forsøke å rettferdiggjøre angrep som har rammet sivile. Den rystelsen vi nå kan dele over tapet av sivile israelske liv, burde vi kunne dele over det kontinuerlige tapet av sivile palestinske liv som følge av okkupasjonen. Men det tåler vi så altfor godt i vår del av verden, sier han til Vårt Land.

Vaaland tilhører et segment av Kristen-Norge som har markert seg som tydelige støttespillere for den palestinske siden i Midtøsten-konflikten.

Nyvalgt medlem av Oslo bispedømmeråd Simen Bondevik fikk kraftig motbør etter han på Facebook skrev at «det gir en merkelig vond bismak å se samtlige politikere og verdensledere ta avstand fra Hamas’ angrep på sivile».

Innlegget ble senere moderert.

– Mitt poeng, som nok har druknet litt, er at jeg lurer på hvor politikerne som nå tar tydelig avstand har vært når sivile palestinere blir angrepet. Det er aldri en løsning å angripe sivile, men det er dobbeltmoralsk å ta avstand når uretten utføres av én part, men ikke når den utføres av den andre, sier Bondevik, som presiserer at han uttaler seg som privatperson – ikke som politiker eller kirke-politiker.

– Hvor går grensen mellom det å lete etter historiske forklaringer og å rettferdiggjøre voldelige handlinger?

– Jeg er imot Hamas sitt angrep på sivile. Men det er mulig å samtidig anerkjenne at det henger sammen med en situasjon som har vart i mange år, og som Israel ikke har bidratt til å deeskalere. Men igjen: Å angripe sivile er ikke løsningen. Det burde ikke Hamas gjort, avslutter Bondevik.

Mens krigen raser i Israel, holder Joe og Jill grillfest i rosehagen

Oslo-biskop Kari Veiteberg har markert seg som solidarisk med palestineres interesser.

– Jeg er på linje med det som lenge har vært holdningen til Den norske kirke og Kirkenes verdensråd, nemlig at Israels okkupasjon av Vestbredden, og blokkaden av Gaza må ta slutt. Det er ikke noe annet svar nå. Her står kirken fast ved de uttalelsene den har gitt opp igjennom, sier hun.

– Viser helgens hendelser at dere har vært for naive om hva slags voldspotensial som er i Hamas?

– Jeg vet ikke. Det er ekstreme krefter mange steder og nå har Hamas utført et grusomt terrorangrep. Etter alle angrep spør vi oss om vi har vært naive. Det er mulig. Kanskje tenker vi for godt om folk.

Styremedlem i Det mosaiske trossamfund (DMT), Anne Sender, mener det blir helt feil å redusere helgens angrep til et ledd i en pågående konflikt.

– Dette er noe helt annet. Det som Hamas gjør, er å slakte ned ubevæpnede sivile. Og det kommer til å få enorme konsekvenser, fordi Israel, som enhver stat, er forpliktet til å beskytte sine egne og få gislene tilbake. Å tolke dette som en legitim del av en frigjøringskamp, det blir veldig feil, avslutter hun, og viser til intervjuet Palestinakomiteens leder gjorde med NRK i helgen.

Line Khateeb fikk kraftig kritikk for å ha brukt ord som «frigjøring» og «spektakulært» om bildene av Hamas’ angrep.
Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.