NTB

Hamas sier angrepet mot Israel 7. oktober var nødvendig og en normal reaksjon. Samtidig sier de at kun palestinere kan avgjøre fremtiden til Gazastripen.

I Hamas’ første offentlige beretning om 7. oktober sier de at angrepene var en normal reaksjon for å konfrontere alle israelske sammensvergelser mot det palestinske folket.

– Det skjedde kanskje noen feil i gjennomføringen av operasjonen som følge av den raske kollapsen av det israelske sikkerhets- og militærsystemet, og kaoset som ble forårsaket langs grenseområdene til Gazastripen, sier Hamas.

De sier også at angrepet var et nødvendig skritt å ta mot den israelske okkupasjonen av palestinske områder.

Vil avgjøre egen fremtid

Samtidig krever Hamas at Israel stopper sin «aggresjon» mot Gaza med umiddelbar virkning. I uttalelsen avviser de også at israelske eller andre internasjonale stater kan avgjøre Gazas fremtid.

– Vi understreker at det palestinske folk har kapasiteten til å avgjøre sin egen fremtid og til å ta hånd om sine indre anliggender, heter det i beretningen.

Uttalelsene kommer fra et 16 sider langt dokument som Hamas publiserte søndag, hvor de rettferdiggjør sitt angrep på Israel 7. oktober i fjor. Dokumentet ble publisert på arabisk og engelsk.

Hamas anklager samtidig Israel for etnisk rensing mot palestinere på Gazastripen. De israelske angrepene har drevet over 85 prosent av Gazas 2,3 millioner innbyggere på flukt fra sine hjem.

Samtidig har to israelske ministre og flere politikere tatt til orde for å fordrive palestinere fra Gazastripen og igjen etablere israelske bosetninger der. Det har blitt møtt med sterke advarsler fra blant annet FN og USA

Minst 25.000 drepte

Rundt 1140 mennesker ble drept da Hamas-militante angrep Israel. Blant dem 332 israelske soldater og 57 politifolk, mens de øvrige var sivile.

Samtidig tok Hamas og gruppen Islamsk hellig krig omtrent 240 mennesker som gisler. 132 av disse er fremdeles ikke gjort rede for.

Israel har svart på Hamas-angrepet med voldsomme luft- og bakkeangrep mot Gazastripen. Minst 25.105 palestinere har blitt drept i israelske angrep mot enklaven, mens rundt 8000 er savnet og fryktes å ligge i ruiner av bombede bygninger.

Tallet på sårede palestinere siden krigsutbruddet 7. oktober i fjor er nå oppe i minst 62.681, ifølge helsemyndighetene i Gaza.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.