Regjeringen har sendt ut forslag til ny ekteskapslov, som blant annet foreslår å gjøre ekteskap mellom søskenbarn forbudt.

Det reagerer muslimene i Norge på.

Folkehelseinstituttet peker på at hvis en fetter og en kusine får barn, øker risikoen for spedbarnsdød og medfødte misdannelser.

– Å få barn med en i nær slekt øker risikoen for enkelte former for arvelige sykdommer, sier seniorforsker Ragnhild Ørstavik i Folkehelseinstituttet til Aftenposten.

Aftenposten har intervjuet «Asim» (37), som er selvstendig næringsdrivende i Oslo og kommer fra Pakistan.

– Hadde det vært helserisiko forbundet med søskenbarnekteskap, hadde det stått i Koranen. I løpet av 1500 år har ingenting i den boken vist seg å være feil, mener han.

Regjeringen foreslår forbud mot søskenbarn­ekteskap

Linda Noor i tenketanken Minotenk viser til forskningen rundt temaet.

– Tallene på søskenbarnekteskap er synkende i Norge. Det ville ikke vært vanskelig å få med seg ulike ressursmiljøer på dette. Det jeg savner i dette bildet, er en konsekvensutregning for hvordan dette vil oppleves for barn og unge som har foreldre som er søskenbarn – at den relasjonen nå kriminalisere? skriver hun i en Facebook-post.

Trenden i Norge må sees i sammenheng med endringer i ekteskapsmønstre og familiepraksiser blant minoritetsbefolkningen, hvor folk gifter seg senere, tar mer utdanning og inngår sjeldnere ekteskap på tvers av landegrensene, ifølge forskerne.
Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.