Regjeringen har lagt frem et lovforslag som forbyr ekteskap mellom søskenbarn. Høringsfristen gikk ut onsdag. Ifølge NTB er det motstand blant faginstanser, som mener at skadene ikke er så store at det krever forbud. Loven kan bli oppfattet som fiendtlig mot innvandrere, mener de.

Flere fagfolk som har gitt innspill, sier at forslaget er for dårlig begrunnet.

Risikoen for dødfødsel, spedbarnsdød og medfødte misdannelser øker noe. Men de mener at tallene er så lave at dette ikke er noe folkehelseproblem, og frykter at den foreslåtte lovendringen først og fremst vil bli sett på som et innvandringsregulerende tiltak.

Et forbud har vært på dagsordenen i mange tiår, men lovarbeidet har ikke ført frem. Av en eller annen grunn kommer det aldri tall på bordet som dokumenterer skadene. Hvis man ville finne dem, skulle det vært mulig.

Påstanden om at søskenbarnekteskap ikke utgjør noe folkehelseproblem lyder merkelig, all den stund hvert fjerde ekteskap blant pakistanere gjelder søskenbarn.

I dag er det ikke forbudt for fetter og kusine å gifte seg, eller for en onkel å gifte seg med sin niese, eller en tante å gifte seg med sin nevø. Det ønsker regjeringen å endre på, skriver Aftenposten.

Formålet er å motvirke helseskader hos barn. Folkehelseinstituttet peker på at hvis en fetter og en kusine får barn, øker risikoen for spedbarnsdød og medfødte misdannelser. Myndighetene antar at det også vil kunne redusere risikoen for tvangsekteskap, ifølge avisen.

– Det å få barn med en i nær slekt øker risikoen for enkelte former for arvelige sykdommer, sier seniorforsker Ragnhild Ørstavik i Folkehelseinstituttet. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.