Regjeringen avviser kravene om å forby ekteskap mellom fetter og kusine. Dette til tross for at et forbud blir sett på som et viktig skritt for å bekjempe æreskulturens problemer og forebygge skader på barn.

Sverigedemokraterna og Liberalerna har krevd at ekteskap mellom søskenbarn skal forbys, med henvisning til at denne typen ekteskap er en del av både klanmentalitet og æreskultur, og at et forbud derfor vil være en måte å motvirke økende samfunnsproblemer på. Kravet støttes i dag av en leder i Expressen:

«Att förbjuda kusinäktenskap skulle underminera hedersförtrycket och på sikt öka kvinnors frihet. Klaners makt skulle kunna minska, och därmed fenomen som parallellsamhällen med egen rättsskipning och blodsfejder.»

Et økende problem

Men kravet avvises altså av justis- og innenriksminister Morgan Johansson.

– Det innebär i praktiken att man förbjuder vuxna människor vem de ska gifta sig med. Om man tvingar någon till någonting, då är det redan kriminaliserat. Därför stannar vi där, sier Morgan Johansson til Sveriges Radio. Johansson ønsker i stedet å fokusere på «effektive tiltak».

Det finnes foreløpig ingen tall på utbredelsen av søskenbarn-ekteskap i Sverige, men det er svært vanlig i land som Sverige har tatt imot mange innvandrere fra, som Syria, Afghanistan og Irak. Det er velkjent at æresundertrykkelse er et stort og økende samfunnsproblem, men det er også et økende problem med den genetiske skaden som oppstår når ekteskap mellom søskenbarn gjentas i flere generasjoner.

Økt risiko for skader

Allerede i 2009 gjorde SVTs program Uppdrag granskning i avsnittet «Den förbjudna frågan» oppmerksom på at genetiske skader hos barn er vanlig når foreldrene er fetter og kusine, og det medisinske tidsskriftet The Lancet presenterte i 2012 en britisk studie som viste at risikoen for medfødte misdannelser dobles dersom far og mor er søskenbarn. Studien ble utført etter at et høyere antall medfødte misdannelser ble registrert i Storbritannia hos barn av foreldre med opprinnelse i Pakistan, hvor søskenbarn-ekteskap er relativt vanlig.

I Norge registreres alle fødsler der foreldrene er nært beslektet, og Folkehelseinstituttet har funnet ut at barn i søskenbarn-ekteskap har 60 prosent større sannsynlighet for å dø under svangerskapet. I løpet av det første leveåret har de 150 prosent økt risiko for å dø, og selv etter ett års alder er risikoen for å dø økt. Risikoen for skader øker også dersom ekteskap mellom søskenbarn har skjedd i flere generasjoner.

De genetiske skadene som fetter–kusine-ekteskap forårsaker, kan dreie seg om fysiske skader som krever sykehusinnleggelse og i verste fall fører til døden, men også til skader som gjør at barnet gjennom hele livet trenger særskilte tilpasnings- eller hjelpetiltak fra samfunnet. Den genetiske skaden kan også vise seg som en intellektuell funksjonshemning. Uansett fører de til unødvendig lidelse for det berørte barnet.

I dag er det kun ekteskap mellom forelder og barn og ekteskap mellom helsøsken som er forbudt i Sverige. Halvsøsken kan få tillatelse til å gifte seg etter dispensasjon.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.