Politihuset på Grønland i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB.

I et dokument fra Oslo Politidistrikt til statsadvokaten som NRK har fått innsyn i, går det frem at politiet i hovedstaden anbefaler et forbud mot ekteskap mellom søskenbarn.

Oslo-politiet mener forbud mot søskenbarnekteskap vil forebygge æreskriminalitet, rapporterer NRKs Tormod Strand.

«Et slikt forbud vil få stor betydning for familier, og vil være et effektivt middel for å forebygge og bekjempe kriminalitet knyttet til negativ sosial kontroll, tvangsekteskap, æresrelatert vold og mishandling i nære relasjoner», skriver oslo-politiet i sitt lovforslag.

Politiet mener tradisjonen med arrangerte ekteskap med ektefelle som hentes fra opprinnelseslandet er ganske utbredt i enkelte land. Noen av disse ekteskapene er også inngått mellom søskenbarn, skriver politiet.

Problematikk rundt søskenbarnekteskap dukker opp i mange straffesaker som gjelder æreskriminalitet, heter det i Oslo-politiets forslag.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som ble offentliggjort i 2018, viser at tre av fire som blir født i Norge av foreldre fra Pakistan, Vietnam, Tyrkia og Sri Lanka, har en partner med innvandringsbakgrunn. Søskenbarnekteskap er spesielt utbredt blant pakistanere:

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at barn født i Norge mellom 1967 og 2010 og som har foreldre fra Pakistan, så har 41 prosent foreldre som er hverandres søskenbarn.

Politiets lovforslag begrunnes også med helsemessige hensyn.

Barn av fetter og kusine har ofte medfødte helseproblemer, og det er blant annet kjent at personer med pakistansk bakgrunn har vært uforholdsmessig høyt representert blant dialysepasienter i Oslo.

 

Kjøp Halvor Foslis nye bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.