I en knapp uke har Adrian Ben Zaiter Osmundsen forsøkt å få ut en god bunke tusenlapper fra kontoen sin i Sparebanken Vest. Så langt har han ikke fått en krone. Osmundsen beskriver situasjonen som «helt hårreisende».

– Jeg hadde aldri forestilt meg at dette kunne skje, sier Osmundsen til Bergens Tidende.

Osmundsen er utdannet rørlegger og jobber som ingeniør. Han har kjøpt en leilighet som han skal pusse opp og senere selge med gevinst. Årsaken til at han ønsker å ta ut 80.000 i kontanter er at han vil betale håndverkere som gjør små oppdrag under 6000 kroner, noe som er fritatt for skatt.

Men å ta ut sine egne penger er ikke så enkelt. Minibanker har også en døgnbegrensning på maks 10.000 kroner i døgnet.

– Det er ganske upraktisk å gå i minibanken åtte dager på rad, sier Osmundsen.

Han kontaktet Sparebanken Vest, og måtte fylle ut et skjema som han leverte personlig i banken, men selv om han forklarte hva han skulle bruke pengene på –  flere dugnadstjenester av privatpersoner, konfirmanter, nærmiljø, naboer etc. – var ikke dette godt nok for banken, som ikke godkjente uttaket. Banken trengte dokumentasjon på formålet med uttaket, og navnene på mottakere.

«Dersom du ikke kan dokumentere ovennevnte, ber vi om at du benytter ordinær bankoverføring», skrev banken.

– Det er jo helt hårreisende. Dette er ikke noe de skal kunne si nei til – det er jo mine penger, sier Osmundsen.

Osmundsen sier at han selvsagt kan overføre pengene digitalt, men at dette nå har blitt en prinsippsak. Han mener det burde være opp til han hvordan han disponerer sine egne penger.

I ren irritasjon sendte han nok en e-post til banken som var litt på kanten.

«Jeg har oppgitt hvorfor jeg vil ha uttak og dette er en redelig grunn men om jeg ville bruke pengene på horer og dop skulle jeg kunne gjøre nøyaktig det uten at dere skal kunne nekte meg det», skrev han til banken.

Finansforetaksloven gir Osmundsen rett. Problemet er  hvitvaskingsloven. som krever at bankene har kontroll over både hvor pengene kommer fra og hvor de sendes. Document har tidligere omtalt hvordan tidligere politiker for Moderaterna i Sverige, Hanif Bali, også opplevde store problemer med EUs hvitvaskingslover.

Hanif Bali ble nektet bankkonto på grunn av EU-regler

 

Osmundsen opprettet konto i Sparebanken Sogn og Fjordane, og søkte om å få uttak fra deres filial i Bergen. Men også her oppsto det samme problemet.

– Mer religiøse enn paven

Professor Tor W. Andreassen ved Norges Handelshøyskole forstår at Osmundsen er frustert.

– Dette er konsekvensen av det heldigitale, kontantløse samfunnet og frykten for en svart økonomi. I prosessen er man blitt mer religiøse enn paven, sier han.

Bankene følger kravene til Finanstilsynet, og dette går på bekostning av friheten til den enkelte.

– Det er dessverre et offer vi må gjøre. Godene kompenserer for smerten ved å ikke kunne betale håndverkere kontant, sier professoren.

Han kommer ikke med noen eksempler på hvilke goder vi som enkeltindivider oppnår ved at vi blir nektet å bruke våre egne penger akkurat som vi vil.

At politiet kan arrestere folk som f.eks. kjøper sex eller narkotika er tross alt noe de fleste trolig forstår, siden dette bryter mot eksisterende lover. Men det er noe helt annet at bankene på denne måtes skal fungere som barnevakt.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.