Australske borgere oppfordres til kun å betale med kontanter denne uken i protest mot at landet er i ferd med å bli kontantfritt. På sosiale medier bes folk om ikke å betale elektronisk fra 3. til 10. juli. 

Kontant-bevegelse

I en rekke annonser bes folk slutte seg til kontant-bevegelsen:

– Hvis alle kun bruker kontanter vil det kun gavne oss vanlige mennesker. Bli en del av bevegelsen! Små skritt vil gi store gevinster for alle.

Det er uklart hvem som står bak og organiserer protesten. Det er en global Pay Cash Only-bevegelse på Facebook, men den synes å være passiv. I november ifjor delte Fiona Edmunds, en trebarnsmor fra Brisbane, et Facebook-innlegg som sammenligner omkostningene ved å bruke elektroniske penger istedenfor fysiske penger.

Hun påpekte at hver gang du bruker et bankkort, vil noen av pengene bli spist av gebyrer som butikkeierne er tvunget til å betale.

Bruk kontanter eller mist dem!

– Jeg har en 50-dollarseddel i lommen. Jeg går på restaurant og betaler med den, skriver Edmunds i innlegget som i øyeblikket er delt av mer enn 33.000 mennesker.

– Restauranteieren bruker seddelen til å betale for klesvasken. Eieren av vaskeriet bruker den til å betale frisøren. Frisøren bruker den til innkjøp. Efter et ubegrenset antall betalinger vil seddelen fremdeles være verdt 50 dollar til tross for at den har fungert som betalingsmiddel et utall ganger.

– Men hvis jeg går på restaurant og betaler digitalt er bankgebyret tre prosent, altså omkring halvannen dollar – og det vil det være på alle påfølgende transaksjoner. Efter 30 transaksjoner vil de opprinnelige 50 dollarene kun være verd fem dollar, de resterende 45 er blitt bankens eiendom takket være digitale transaksjoner og gebyrer!

– Bruk kontanter eller mist dem, folkens. Når de først er vekk, får vi dem aldri tilbake! Cash is king!

Politisk korrekt pengebruk

Edmunds’ beskrivelse av transaksjonskjeden er kanhende noe forenklet og gebyrene varierer mye mellom bankene, men prinsippet er viktig. Utover gebyrene er det dog andre sider ved elektroniske betalingsmidler som bør bekymre vel så mye.

At alle elektroniske transaksjoner kan spores, er én ting. Myndighetene engasjerer seg i økende grad i «politisk korrekt pengebruk» med riktig «miljøavtrykk». At kostholdsråd politiseres er en ny ting, men enda mere skremmende er det at mennesker i vestlige samfunn plutselig befinner seg uten tilgang til egne penger på grunn av at banken/myndighetene ikke liker meningene dine. 

Rammer konservative

I Storbritannia har Nigel Farage fått varsel om at hans bankkonti vil bli stengt. Han opplever også vansker med å få åpnet konto i andre banker. Selv er han ikke i tvil om at det skyldes at han er en politisk eksponert person. Flere andre som den regimetro presse definerer som «høyreorientert» har fått sine bankkonti sperret og/eller begrenset:

Nigel Farage: – De kan stenge dine bankkonti også

Les også:

Norges Banks digitale valuta og frihet er uforenlige størrelser

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.