Å kunne fortsette å bruke kontanter til betalinger i stedet for kort eller digitale valutaer bør være nedfelt i den østerrikske grunnloven. Dette uttaler Østerrikes forbundskansler Karl Nehammer.

«Flere og flere mennesker er bekymret for at kontanter kan begrenses som betalingsmiddel», sier han, og insisterer på at borgerne har en «rett til kontanter».

Østerrike haler etter andre europeiske land med digitale betalinger. Mange mennesker bruker fremdeles mynter og sedler, spesielt for mindre, hverdagslige kjøp.

«Bare i Østerrike blir 47 milliarder euro trukket ut av minibanker hvert år, og i gjennomsnitt bærer hver østerriker 102 euro i kontanter», kommenterer Nehammer. Han legger til at 67 prosent av betalinger under 20 euro betales kontant i Østerrike.

Nehammer kunngjorde torsdag en trepunktsplan, og utnevnte finansminister Magnus Brunner til å jobbe med den.

I henhold til denne planen vil retten til kontanter bli beskyttet i grunnloven. Det må være mulig å betale med kontanter, og nasjonalbanken vil være forpliktet til å sørge for nødvendig kontantstrøm, med banker som ligger i rimelig nærhet til innbyggerne.

I september vil det bli holdt en rundebordssamtale mellom representanter for departementene, næringslivet og sentralbanken for å gjennomføre ideen «på en best mulig, rimelig og lovlig måte», sier kansler Nehammer.

Debatten om kontanter har pågått i flere år i Østerrike. Tidligere har Frihetspartiet (Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ) krevd beskyttelse av dem.

Nehammers kunngjøring ble møtt med kritikk fra begge ender av det politiske spekteret. Philip Kucher, medlem av det sosialdemokratiske opposisjonspartiet, sa at retten til kontanter var verdiløs hvis «det ikke vil være en eneste minibank igjen i Østerrike». Frihetspartiet anklaget Nehammer for å ha stjålet ideen deres.

Digitale sentralbank­penger er løsningen på et problem vi ikke har

Italia forsvarer kontantene – til EUs irritasjon

Nigel Farage vant kampen mot banken som kansellerte ham

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.