Ungarns nasjonalkonservative statsminister Viktor Orbán sier at hans regjering ikke vil motsette seg forsøk på å sikre retten til kontanter i grunnloven. Dette melder Remix News.

Orbán uttaler at elektroniske valutaer blir presset fram av banker. Skulle presset mot bruken av kontanter øke ytterligere, kan Ungarn vurdere å nedfelle retten til å bruke dem i sin grunnlov.

Som svar på et spørsmål i parlamentet av László Toroczkai, leder av den høyreorienterte opposisjonsbevegelsen Mi Hazánk (Vårt hjemland), avfeide den ungarske statsministeren anklagene om at hans regjering ikke bryr seg om kontantbruk.

Han bemerket at Ungarns regjering ikke har tillatt å begrense bruken av kontanter, til tross for at banksektoren har kommet med mange forespørsler i denne retningen. Regjeringen har ikke akseptert og anerkjenner ingen slik anmodning.

«Hvis det er internasjonalt press, vil vi gjøre motstand gjennom konstitusjonelle midler. Dette er et problem der vi enkelt kan snakke med hverandre», sa Orbán til Toroczkai.

Han la til at rettslig beskyttelse for bruk av kontanter kan løses nå, men hvis det ifølge Mi Hazánk er verdt å heve det til det konstitusjonelle nivået, vil ikke regjeringen være et hinder for dette.

Som svar på et annet spørsmål reist av Toroczkai, sa statsministeren at «bruken av kontanter på arrangementer blir eliminert slik at folk ikke trenger å betale med bankkort; i stedet bruker de (arrangørene) sine egne betalingssystemer».

Spørsmålet om å beskytte retten til å bruke kontanter er blitt et stridstema i flere land. Østerrike har diskutert temaet om å legge til retten til kontanter i grunnloven. Over en halv million østerrikere signerte en underskriftskampanje som ba om at en slik rettighet skulle legges til grunnloven, og Frihetspartiet i Østerrike (FPÖ) talte varmt for at regjeringen skulle handle i saken.

Østerrikes kansler: Retten til å bruke kontanter bør stå i grunnloven

«Denne valgfriheten må fortsette å eksistere i framtida. Kontanter er databeskyttelse i praksis. Kontanter er trykt frihet. Og et annet aspekt bør ikke forbli unevnte: Uten kontanter, hvordan skal barn lære å håndtere penger og dermed gjøre forretninger? Å ha penger for hånda er svært viktig for barn. Men det er ikke bare viktig for barn, men også for voksne når det gjelder deres egen utgiftskontroll”, forklarte FPÖs finans- og budsjetttalsmann Hubert Fuchs i fjor.

Svenske myndigheter ønsker å sikre fortsatt bruk av kontanter

De digitale betalingstjenestene sprer seg i markedet. Men hva skjer under en krise, ved et langvarig strømbrudd eller når det er problemer med internett eller mobilnettet? Skal man da ikke kunne betale for mat, medisiner og drivstoff?

Også svenske myndigheter har begynt å innse at tilgang til fysiske penger kan være et viktig moment i kriseberedskap. Sveriges regjering undersøker for tida om det er mulig å lovfeste at handel med essensielle varer alltid skal kunne håndteres med kontanter.

Banken mistenker meg for hvitvasking fordi jeg bruker kontanter

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.