Orbán sier at det er bankene som presser på for elektroniske valutaer. Regjeringen vil ikke motsette seg å grunnlovsfeste retten til å bruke kontanter.

– Skulle presset mot bruk av kontanter øke ytterligere, er Ungarn villig til å vurdere å gjøre bruk av kontanter til en konstitusjonell rettighet, sa statsminister Viktor Orbán mandag ifølge Magyar Nemzet.

Press fra banksektoren

Orbán påpekte at den ungarske regjering ikke har tillatt begrensninger av kontantbruken til tross for mange anmodninger i denne retningen fra banksektoren. Regjeringen har ikke akseptert og anerkjenner ingen slike forespørsler:

– Hvis det er et internasjonalt press vil vi stå imot med konstitusjonelle midler. Hvis det er verdt å heve spørsmålet opp på grunnlovsnivå vil regjeringen ikke være til hinder for dette.

Digitale penger presser på

Beskyttelse av retten til å bruke kontanter er de siste årene aktualisert av digitale penger. 

USAs tidligere president Donald Trump har lovet å forby opprettelsen av en digital sentralbankvaluta når han blir gjenvalgt.

I Østerrike diskuteres det om retten til å bruke kontanter skal innlemmes i grunnloven. Et opprop som krever grunnlovsfesting av en slik rettighet har fått over en halv million underskrifter.

I Sveits ble det ifjor samlet nok underskrifter til å utløse en folkeavstemning om samme problemstilling.

– Denne valgfriheten må bestå også i fremtiden. Kontanter er databeskyttelse i praksis. Kontanter er trykt frihet, forklarte en talsmann for det østerrikske Frihetspartiet FPÖ.

Norges Banks digitale valuta og frihet er uforenlige størrelser

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.