Stiftelsen Design og Arkitektur Norge (DOGA) har tildelt designeren Glenn Sæstad hedersmerket for hans masteroppgave «En alternativ strategisk visjon for digitale sentralbankpenger og bærekraftig omstilling». Diplomoppgaven drøfter bruk av digitale penger (DSP) til å presse gjennom politiske endringer og «ønsket adferd» ved å ta folks finanser som gissel og pressmiddel. Både prisutdelerne og NRK er i ekstase.

I masteroppgaven sin ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo har Sæstad altså utforsket hvordan DSP kan få bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg. Stiftelsen DOGA deler årlig ut priser til norske virksomheter og utøvere, og i år er Sæstad eneste vinner av hedersmerket – en prestisjetung kategori som ikke er blitt delt ut på to år. DOGA beskriver årets vinner som en «gamechanger» overfor NRK:

– Dette prosjektet ga juryen gåsehud og åpnet våre øyne. Det er uhyre spennende, nytenkende og utført på en slik måte at det virkelig inspirerer til handling, sier juryleder for DOGA-merket, Behnam Farazollah.

Jurylederen mener prisvinneren skildrer en fremtid hvor bruk av digitale penger kan bidra til en «meningsfull endring» for hele samfunnet:

– Det å forme pengesystemet til å bli mer bærekraftig kan virkelig ha en enorm innflytelse for hvordan vi kan realisere det grønne skiftet.

Ikke særlig nytenkende, men fortsatt like skremmende

Det påfallende med denne prisutdelingen er at det Sæstad leverer, er slett ikke er nytenkende. Det er en videreføring av tanken rundt «Personal Carbon Allowances» som har blitt diskutert i to tiår, og hvor World Economic Forum (WEF) er en viktig pådriver. Slike «personlige karbonkvoter» har aldri slått gjennom, men ved innføring av digitale penger kan myndighetene tvinge det gjennom. NRK-artikkelen påpeker hvor fantastisk dette kan bli:

– Tenk deg at vi hadde et system som ga deg belønning hver gang du deltok i organisert frivillighet? Kommunen din hadde egen valuta med begrensninger og fordeler ut i fra lokale behov? Eller hver innbygger hadde karbonrasjoner hver måned, som et klippekort for CO2-utslipp?

Hverken Prisutdelerne eller NRK ofrer monsteret bak en tanke: Tenk deg at staten låser kontoene dine hvis du kritiserer myndighetene eller det «grønne skiftet»? Tenk deg at du må fly for å rekke frem før bestefar dør, men får ikke kjøpe billett fordi du har overskredet CO2-kvoten din? Tenk deg at du nekter å kjøre batteribil, men plutselig virker ikke pengene dine lenger når du skal kjøpe drivstoff?

DSP kan bety slutten for maktkritikk og motstand mot grønt hysteri

Mulighetene for tvang gjennom digitale sentralbankpenger er endeløse – også for å fjerne all motstand og alle dissidenter så ingen lenger tør vise noen «antistatlige holdninger». NRK og DOGA elsker denne grønne versjonen av «sosialt poengsystem», som diktaturet i Kina implementerer for å få full kontroll over befolkningen og gjør opposisjon i praksis umulig: Den som ikke oppfører seg som ønsket får minuspoeng, og mister muligheter, jobb, lønn, frihet og kan havne i fengsel. At en av journalistene bak NRK-artikkelen heter Xin Li, er sikkert helt tilfeldig.

Paradokset er at NRK selv har advart mot dette digitale overvåkningssystemet – men når noen foreslår å gjennomføre det samme med digitale penger så bedrifter og privatpersoner kan ta mer klimavennlige valg, er det helt suverent. Kloden må reddes! Uansett hva du må ofre. Klimahysteriet er i praksis en gavepakke til alle udemokratiske krefter og kyniske kapitalkrefter: Det kan brukes av alle, til å presse gjennom alt.

Norges Bank er fortsatt avventende 

Designeren har hatt tett kontakt med Norges Bank under arbeidet med masteroppgaven, og har fått muligheten til å etterlyse mer fokus på bærekraft i utredningen. Direktør Torbjørn Hægeland forteller til NRK at dette samarbeidet har vært morsomt og inspirerende, men påpeker at innføring av digitale kontanter ikke er vedtatt, og mye arbeid gjenstår.

Så kan man jo stusse over hva i alle dager en masteroppgave som fokuserer på bærekraft gjennom innføring av digitale penger, har med arkitektur og design å gjøre? Men DOGA er vel også en av de mange instansene som har gjennomgått en metamorfose til grønn miljøorganisasjon i klimaets navn. Alt handler om klima nå.

Antagelig fordi det er eneste vei til offentlig støtte. Flink bisk.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.