Digitale sentralbankpenger er ingen løsning på et problem samfunnet sliter med. Det er ingen videreføring av demokratiske prinsipper, de vil ikke bidra til økonomisk frihet. 

Oppskriften på totalitarisme

Tvert imot: De er et verktøy som gir myndighetene ubegrenset mulighet til å fryse, redusere eller tømme kontoer efter forgodtbefinnende. Og ikke nok med det: Mulighet til å detaljbestemme hva du skal få lov til å bruke pengene til – og hvor.

I Brasil har Pedro Magalhães avdekket alarmerende kontrollfunksjoner i kildekoden bak landets prosjekt for digitale sentralbankpenger, «Real Digital». 

Om temaet er nytt for deg er «digitale sentralbankpenger» (DSP) eller «Central bank digital currency» (CBDC) alment tilgjengelige elektroniske penger utstedt av sentralbanken i et lands offisielle pengeenhet; en digital versjon av de høyst almindelige pengeseddel-valutaene vi er vant til.  

De «mest sårbare» jages foran 

Ifølge Banco Central do Brasil utvikler så godt som alle verdens sentralbanker digital valuta av hensyn til «de mest sårbare» blant oss:

– CBDC kan forbedre effektiviteten i detaljhandelsmarkedet og fremme konkurranse og finansiell inkludering for personer med liten eller ingen tilgang til banktjenester. Pandemikrisen har vist viktigheten av at digitale betalingsmåter når ut til den mest sårbare delen av befolkningen.

Skeptikerne har et annet syn. Det handler om kontroll:

Fri til å fryse, redusere eller tømme kontoer

Efter at Brasils sentralbank 6. juli la ut kildekoden til pilotprosjektet for Real Digital på GitHub, har blokkjedeutvikleren Pedro Magalhães påvist kildekode i Brasils digitale sentralbankpenger som gir myndighetene mulighet til å fryse, redusere eller tømme kontoer efter forgodtbefinnende. Han hevder at han avdekket alarmerende funksjoner i Banco Central do Brasils kildekode ved å «reversere» den.

Pedro Magalhães er grunnlegger av teknologifirmaet Iora Labs, full stack- eller ende til ende-utvikler av applikasjoner med spesiale på blockchain, desentraliserte finansprotokoller (DeFi) og programmeringsspråket Solidity, det samme som brukes av sentralbanken til utviklingen av Real Digital. 

Vil du vite mer før du leser videre?

Norges Banks digitale valuta og frihet er uforenlige størrelser

Full kontroll over saldoen

Da Magalhães «reverse-engineered» kildekoden fant han funksjoner som tillater myndighetene å fryse eller barbere saldoen. 

Funksjonene inkluderte blant andre å fryse og oppheve frysing, øke, redusere og barbere saldoer, flytte penger fra en adresse til en annen, opprette eller fjerne penger på bestemte konti.

Det ble forklart at pilotprosjektet kun er beregnet for bruk i testmiljø og at den «presenterte arkitektur» kan bli endret.

Sentralbanken bekrefter funnene

Magalhães’ funn blir bekreftet av Brasils sentralbank, men den holder tett om de vil beholde disse funksjonene i den endelige versjonen:

Magalhães la til at det også kan være situasjoner der slike funksjoner kan være nyttig og til Cointelegraph sa han at Brasils sentralbank sannsynligvis vil opprettholde disse funksjonene for lån og finansielle operasjoner basert på DeFi.

Koden spesifiserer ikke når og av hvem

Problemet er dog – ifølge Magalhães – at koden ikke spesifiserer omstendighetene midler kan fryses under og fremfor alt hvem som har makt til å utføre dem:

– En ting er å akseptere og utføre en DeFi-operasjon; en annen ting er at en institusjon har mulighet til å fryse balansen på eget initiativ. Og det er nettopp slik koden er skrevet. Disse aspektene bør alltid eksponeres offentlig og diskuteres med befolkningen, men det er så langt ikke skjedd.

Denne WEF-fyren lar seg begeistre når han taler om mulighetene CBDC gir til å forhindre folk i å kjøpe våpen og ammunisjon: 

Les også:

På det overnasjonale plan arbeider IMF med en global plattform for digitale valutaer i regi av sentralbankene. Slik digitalisering er såpass bekvemt at man lett overser lampene som blinker. Den virkelige faren ved sentralbankens digitale penger er at det ikke finnes noen grense for nivået av kontroll myndighetene kan utøve over hver enkeltes konto.

IMF utarbeider global plattform for digitale sentralbank­penger

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.