«Digitale sentralbankpenger» (DSP) eller «Central bank digital currency» (CBDC) er alment tilgjengelige elektroniske penger i et lands offisielle pengeenhet; en digital versjon av en fiat-valuta kontrollert av sentralbanken i motsetning til kryptovalutaer som (nesten) alltid er desentralisert.

Bekjemper kryptovalutaer

Det internasjonale pengefond (IMF) arbeider med en plattform for digitale valutaer i regi av sentralbankene (Central bank digital currency, CDBC) som skal muliggjøre transaksjoner mellom land, fortalte IMFs administrerende direktør Kristalina Georgieva tidligere denne uken.

– CBDCer bør ikke være fragmenterte nasjonale tiltak. For å få effektive og mer rettferdige transaksjoner har vi bruk for systemer som forbinder land: – Vi trenger interoperabilitet. Av denne grunn jobber IMF med et konsept for en global CBDC-plattform.

– IMF ønsker at sentralbankene skal enes om et felles regelverk for digitale valutaer som muliggjør global interoperabilitet. Hvis man ikke blir enig om en felles plattform vil det skape et vakuum som sannsynligvis vil bli fylt av kryptovalutaer.

Ti sentralbanker er der allerede

– 114 sentralbanker er på et eller annet stadium i utviklingen av CBDC og omtrent ti av dem har allerede «passert målstreken». Hvis land kun utvikler CDBC for innenlands bruk, underutnytter vi kapasiteten, sa Georgieva på en konferanse med deltagelse av afrikanske sentralbanker i Rabat, Marokko.

Georgieva sa at digitale sentralbankpenger kan bidra til å fremme finansiell inkludering og gjøre pengeoverførsler billigere. Hun bemerket at de gjennomsnittlige omkostninger ved pengeoverførsler ligger på 6,3 prosent, hvilket utgjør 44 milliarder dollar årlig. Mye av dette kan spares hvis vi kutter mellomleddet private banktjenester utgjør.

Den virkelige faren

Digitalisering av betalingsordninger er såpass bekvemt at man lett kan overse lampene som blinker. Den virkelige faren ved digitale penger utstedt av sentralbanken er at det ingen grense er for nivået av kontroll myndighetene kan utøve over hver enkeltes konto. 

I prinsippet kan myndighetene i detalj bestemme hvordan du får lov til å bruke pengene dine, alt fra hva du har i handlekurven til hvor du får lov til å handle. Alle kjøp vil kunne spores og også lenkes til et poengsystem for sosial kreditt. Pengene dine vil kunne skrus av og på, handler du feil slutter de å virke.

Norges Bank ser ingen faresignaler

Norges Bank er blant de 114 sentralbankene som tester ut digitale sentralbankpenger og de forsikrer at det ikke er noen fare for at en totalitær diktator kan utnytte DSP til kontroll og overvåkning av sine undersåtter: 

– Det er utenkelig å innføre DSP uten en demokratisk forankring. Norge er ikke der.

Norges Banks digitale valuta og frihet er uforenlige størrelser

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.