Spotlight arrangerer kveldskonferanse i Oslo og Stavanger, henholdsvis den 2. og 3. oktober. Temaet er Sentralbankers digitale valutaer (CBDC). Hovedforedrag med Catherine Austin Fitts (USA).

I en pressemelding forklares temaet slik:

Med Sentralbankers digitale valutaer (CBDC) får sentralbankene en betydelig økt kontroll over pengeoverføringer. Dette reiser bla. legitime spørsmål omkring personvern, individuelle rettigheter, frihet og potensielt misbruk i form av kontroll, overvåking og muligheter til å «programmere penger”. Vi står derfor overfor et svært viktig verdivalg.

Sentralbankers digitale valutaer (CBDCs) fremstilles av World Economic Forum (WEF) som en aktuell løsning for verdensøkonomien og det finansielle systemet.

WEF ledes av den ultimate Bond-skurken Klaus Schwab, som etter eget utsagn har penetrert flere viktige vestlige regjeringer. WEF er en sterk pådriver i globaliseringsprossen, i tett samarbeid med FN, WHO og EU.

Ingen av disse organisasjonene er folkevalgte, men har likevel meget stor internasjonal innflytelse overfor både politikere, næringslivsledere og personer med stor makt i samfunnet.

Informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge sa til Kapital i 2021 at det som skjer foregår under radaren til folk flest, selv om det faktisk er en revolusjon i pengevesenet og betalingsinfrastrukturen. Dette er for viktig til å ikke snakke om, mener han.

– Dette er uhyggelig komplekst og har så stor innvirkning på så mange områder at man får litt pusteproblemer. Og jo mer man graver i materien, jo mer innser man at det er veldig mye man ikke forstår og mange sammenhenger man ikke helt klarer å gripe fatt i.

Forstår vi konsekvensene av å si “ja” til programmerbare penger som kan få utløpsdato? Kan
vi risikere at politikere og myndigheter bestemmer hva “Hvermansen” kan bruke penger på
og når disse kan brukes? Kan penger bli programmert som et ledd for å nå FN sine klimamål?
Risikerer vi å våkne opp til en blå-mandag som er verre enn det vi erfarer med strømkablene
til Europa (Acer avtalen)?

Dette er spørsmål som Spotlight vil forsøke å besvare under konferansen. Kjell Erik Eilertsen vil innlede og styre diskusjonen. Han har bakgrunn både fra journalistikk og finans, og er nå en aktiv politiker i Industri- og Næringspartiet (INP).

Andre spørsmål som vil tas opp er listet opp i pressemeldingen:

• Hvilke åpenbare fordeler og ulemper CBDC kan by på?
• Hvorvidt det går mot en utvikling der det blir et samarbeid mellom den norske
Sentralbanken og et par gigantiske kommersielle banker; der digitale,
programmerbare penger blir eneste alternativ?
• Hvordan man vurderer sikring av CBDC i forhold til Cyber-kriminalitet?
• Hvordan man fremdeles kan sikre muligheter for etablering og vekst for lokale småog mellomstore bedrifter, vil bedrifter fremdeles kunne få finansiering i form av lån?
• Hvordan CBDC vil påvirke finansmarked og børs?
• Hvorvidt det er risiko for at investorers midler kan bli programmert og få utløpsdato?
• Hvorvidt det er sansynlig at unge mennesker får mulighet til å få tildelt etableringslån
– og hva slags nivå det kan bli på rentene?
• Hvordan det kan sikres at hvert individ fremdeles vil kunne avgjøre hvordan penger
brukes og når man vil handle?

Hovedtaler Catherine Austin Fitts har bakgrunn fra det amerikanske finansmiljøet, bla. som administrerende direktør i Dillion, Read & Co (Wall Street). Hun har etablert og sluttet transaksjoner og investeringer for over 25 milliarder USD og har ledet en portefølje på ca 300 milliarder USD.

Fitts var USAs assisterende bolig- og byutviklingsminister da George H.W. Bush var president.

Les også:

Bindersinitiativet arrangerer internasjonal konferanse i Stavanger

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.