Tidligere president Donald Trump lovet onsdag under et valgkampstopp i New Hampshire, å forby opprettelsen av en digital sentralbankvaluta.

– Beskytte amerikanerne mot statlig tyranni

Trump fortalte folkemengden at hvis han blir valgt på nytt, vil han aldri tillate opprettelsen av digitale sentralbankpenger:

– Ikveld gir jeg et løfte om å beskytte amerikanerne mot statlig tyranni. Som president vil jeg aldri tillate opprettelsen av en digital sentralbankvaluta.

«Digitale sentralbankpenger» (DSP) eller «Central bank digital currency» (CBDC) er alment tilgjengelige elektroniske penger utstedt av sentralbanken i et lands offisielle pengeenhet; en digital versjon av en fiat-valuta.  

Åpenbare fordeler med et men

DSP er blitt et hett politisk tema. Den amerikanske sentralbank har ikke bestemt seg for om de skal lage en heldigital versjon av amerikanske dollar. Norges Bank startet i 2016 testing av digitale sentralbankpenger.

Konseptet har en rekke åpenbare fordeler og noen av dem kan det være mulig å dra nytte av ved å opprette en digital sentralbankvaluta kun for betalinger mellom banker, for eksempel for å redusere kostnadene ved transaksjoner på tvers av landegrensene.

Ingen grense for statlig kontroll 

Men den virkelige faren ved digitale penger utstedt av sentralbanken er at det ikke finnes noen grense for nivået av kontroll myndighetene kan utøve over hver enkelts konto. Har du feil varer i handlekurven kommer det opp en rød trekant – og pengene dine slutter å virke. Er du en halvtime hjemmefra i 15-minuttersbyen, er du pengelens.

Administrerende direktør for Det internasjonale pengefond Bo Li, sammenfattet i 2022 hvilket verktøy myndighetene har i digitale sentralbankpenger: 

– Målrettet programmering av CBDC kan presist avgjøre hva slags mennesker som kan eie penger og hva de kan brukes til, for eksempel mat:

Norges Banks digitale valuta og frihet er uforenlige størrelser

 

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.