De nordiske landene er blant verdens mest digitaliserte og har kommet langt i retning av et kontantløst samfunn. Men nå har svenske myndigheter begynt å innse at å ha tilgang til fysiske penger, kan være et viktig moment i kriseberedskap.

I en undersøkelse fra 2022 svarte bare 8 prosent av svenskene at de nylig hadde kjøpt noe med kontanter. Myndighetene i Sverige vil likevel sikre at fysiske penger fortsatt kan brukes til å kjøpe nødvendige varer.

De digitale betalingstjenestene sprer seg i markedet. Men hva skjer under en krise, ved et langvarig strømbrudd eller når det er problemer med internett eller mobilnettet? Skal man da ikke kunne betale for mat, medisiner og drivstoff?

Ved en krise er det viktig å kunne betale på flere måter enn de digitale. Svenske husholdninger forventes å ha kontanter hjemme, sier Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Men langt fra alle borgere vet dette. Ungdom er en spesielt utsatt gruppe dersom digitale betalingssystemer svikter.

Gustaf Forsberg er prosessleder for grunnleggende betalingstjenester i Länsstyrelsen Västerbotten. Han uttaler til SVT at samfunnet ikke er rustet for en krise i dagens situasjon.

Betalingssystemet er høyt digitalisert og har sine mangler når det gjelder robusthet. Det er basert på å ha strømforsyning og bredbåndstilknytning. Strømmen kan forsvinne, og da kan vi få perioder hvor betalingstjenestene er nede”. Forsberg påpeker også at ungdommer ofte “er mindre forberedt” på slike problemer.

Den svenske regjeringen undersøker for tida om det er mulig å lovfeste at handel med essensielle varer alltid skal håndteres med kontanter.

“Det er riktig vei å gå, og det er noe våre skandinaviske naboer allerede har”, mener Gustaf Forsberg.

En del ungdommer bruker derimot kontanter så sjelden at de knapt vet hvordan en minibank fungerer eller hvordan de kan få tak i kontanter.

Flere ungdommer som SVT Västerbotten har snakket med, vet ikke at de forventes å ha kontanter hjemme ved en krise eller krig. Noen husker ikke en gang sist de så fysiske penger.

“Det lyder logisk, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på”, sier Emma Holmberg. Studentene og venninnene Julia Norlander og Emma Rasteby har hørt om dette rådet på nyhetene, men har ikke ordnet med kontanter hjemme ennå. “Men jeg vet ikke hvordan jeg gjør det i en minibank. Selv om du har kontanter hjemme, kan du ikke handle med dem, fordi nesten ingen butikker tar imot kontanter lenger», påpeker Emma.

Kjøp «Hvordan myndighetene bløffet oss» av Robert Malone!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.