Kort eller kontant? Illustrasjonsfoto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Folk har rett til å betale med kontanter om de ønsker det, mener regjeringen. Nå presiseres reglene rundt kontantbetaling.

Mange har merket at det blir vanskeligere å betale med kontanter. En rekke steder godtas nå kun betaling per kort, Vipps eller liknende. Sedler og mynter vil man ikke ha.

Men regjeringen vil gjøre det klart at alle skal kunne betale med kontanter på faste utsalgssteder, som butikker osv. Det er en rettighet.

NTB skriver om saken:

– Det er behov for å klargjøre reglene og styrke forbrukerens rett til kontant betaling. Kontantkrisen som oppsto i forkant av 17. mai i år, viste at kontant betaling også må ivaretas av beredskapshensyn, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) i en pressemelding.

forslaget regjeringen sendte på høring torsdag, heter det at forbrukeren ha rett til å betale med kontanter i alle betjente faste forretningslokaler der næringsdrivende selger varer eller tjenester til forbrukere.

Dagens finansavtalelov er uklar når det gjelder i hvilke betalingssituasjoner forbrukeren har rett til å betale med kontanter. Dette har derfor sklidd noe ut, slik at mange selv har kunnet definere om de vil akseptere kontanter eller ikke.

Justisministeren presiserer:

– Forventningen om å kunne betale med kontanter er sterkest når en vare eller tjeneste selges i et fysisk salgslokale. Likevel opplever man stadig oftere at butikker ikke tar imot kontanter. Det ønsker regjeringen å gjøre noe med, sier Mehl.

Noe av grunnen til at mange setter seg imot visjonen om et «kontantløst samfunn», er at digitale betalingsmidler gir myndighetene økende muligheter til å føre gjennomgripende kontroll med innbyggerne.

Document tok tidlig opp denne problemstillingen, som i følgende sak fra 2017:

Krig mot en av de siste frihetene

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Fikk du ikke med deg denne? Bestill den nå!

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.