I flere uker har en kamp mellom Nigel Farage, den delvis forhatte, delvis populære britiske politikeren som er blitt kreditert med Brexit, og banken Coutts utspilt seg i Storbritannia. For noen dager siden gikk sjefen for NatWest Bank av etter at det viste seg at hun ga BBC privat informasjon om Farage. Nå sier Farage at hele styret til NatWest, banken som også eier Coutts, må gå.

Bankskandalen handler ikke først og fremst om Nigel Farage, men om ytringsfrihet og woke-galskapens inntog i næringslivet. Nigel Farage ble nemlig ikke kastet ut av banken fordi han ikke var bemidlet nok, som BBC først skrev, men fordi banken ikke ville ha ham som kunde på grunn av hans politiske syn. Etter at han ble kastet ut fra Coutts, prøvde han 11 (!) andre banker, uten å få tilbud om konto. Dette gjaldt også hans familie.

Han er ikke den første dette har skjedd med – før har jeg også skrevet om podcasten Triggernometry og Free Speech Union, som begge ble «de-banked» på politisk grunnlag. Det har også skjedd med helt vanlige mennesker, som slett ikke har noen stor følgerskare på Twitter eller venner høyt på strå å lene seg mot, som presten som fikk kontoen sin avsluttet etter at han kritiserte alle Pride-flaggene i sin lokale bank.

Sensur i godhetens navn

Derfor er det en milepæl i kampen mot sensur i godhetens navn som nå er oppnådd. Takket være Farage, som har dedikert all sin tid de siste ukene til å komme til bunns i saken og har krevd unnskyldninger fra både BBC og banken, og krevde avgangen til Alison Rose, sjefen for NatWest. Rose innrømmet at hun hadde røpet privat bankinformasjon om Farage til BBC da hun hadde sittet ved siden av en journalist for den britiske statskanalen på en middag, samtidig som hun unnlot å innrømme at Farage ble kansellert på politisk grunnlag.

Men da Farage gravde dypere, kom sannheten frem. Coutts er nemlig en «inkluderende» bank, som ikke tolerer folk som for eksempel trykker «liker» på en video av komikeren Ricky Gervais og har venner som den uvaksinerte tennis-spilleren Novak Djokovic. Nå har Rose gått av.

I et 40 sider langt dokument, som Farage fikk tilgang til, står det blant annet at Farages syn er «på kant med vår posisjon som en inkluderende organisasjon.» Banken planla å følge ekstra nøye med hans politiske aktivitet, slik at de kunne terminere kontoene hans før banklånet hans utløp i juli 2023.

Daniel Grimes, Facebook. Over bildet skriver han: Uh oh. I don’t stand a chance.

Kulturskifte må til

Som et lyspunkt bør det nevnes at statsminister Rishi Sunak og flere ministre nå er på ballen. Etter at Free Speech Union ble kastet ut av PayPal i fjor, har Toby Young, som leder foreningen, snakket med regjeringen om hva som bør gjøres for å sikre folks reelle ytringsfrihet slik at de ikke risikerer å miste tilgangen til banktjenester. For i vår tid, hvor vi nesten har utfaset bruken av kontanter, er det essensielt å ha en bankkonto, sier Young. Du kan ikke betale for maten din eller betale husleien uten en bankkonto.  Det kommer nå endringer som skal hindre at andre blir fratatt sine kontoer for å ytre helt lovlige ytringer.

«Regjeringen fortjener ros for å ha handlet raskt for å slå ned på denne uhyggelige praksisen, men i seg selv er ikke dette nok. Det må et kulturskifte til i næringslivet slik at ledere ikke ser på det som sin jobb å sørge for at folk retter seg etter ideologiske dogmer,» sier Young i en epost.

Norske lesere spør seg kanskje – men dette er Storbritannia, noe slikt ville vel aldri skje i Norge? Det er bare å se på reaksjonene etter at Thon-hotellene forsøkte å droppe Pride-flagget i juni, for å se hvor innbakt «woke» ideer som Pride representerer, er blitt i det norske samfunn. DNB er for øvrig hovedsponsor for Pride.

Verktøy fra det kinesiske kommunistpartiet

Forhåpentligvis er ikke situasjonen i Storbritannia et frempek på hva som vil skje i Norge, men Norge er om mulig enda mer gjennomdigitalisert når det gjelder finanstjenester. Tenk deg om du ikke fikk bruke VIPPS fordi du har uttalt deg kritisk til innvandringspolitikk eller vindmøller? Tanken er kanskje usannsynlig i dag, men om utviklingen med stadig mer ESG (Environmental, Social, and Governance) i næringslivet – der krav om mangfold, inkludering og klimamål står stadig sterkere – vil det nok ikke bli mindre sannsynlig at også norske kunder i økende grad må forholde seg til det som engang bare var luftige ideer på amerikanske universiteter.

«De-banking («av-banking») av kunder for å uttrykke avvikende synspunkter er en spesielt brutal og effektiv form for kanselleringskultur,» sier Toby Young. «Det er et verktøy utformet av det kinesiske kommunistpartiet og har ingen plass i et demokratisk samfunn.»  Det er vanskelig å være uenig dersom man har et modikum av demokratiske prinsipper. Og enten man elsker eller hater Farage – en mer effektiv politiker skal en lete lenge etter.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.