Konstantin Kisin, som har podcasten og YouTube-kanalen Triggernometry sammen med komiker Francis Foster, kunne for noen dager siden fortelle at Triggernometrys bankkonto hadde blitt stengt, helt uten varsel eller en plausibel forklaring.

TRIGGERnometry Bank Account Cancelled – YouTube

Tide Bank har i etterkant forklart for Kisin og Foster at de ikke aksepterer kontohavere som mottar donasjoner, som podcasten gjør. Heldigvis har andre banker tilbudt seg å forvalte pengene til Triggernometry, men som Kisin påpeker på Twitter, er det ikke alle bankkunder som er så heldige å ha så mange støttespillere rundt seg som Triggernometry har. Jordan Peterson twitret for eksempel: «This is utterly inexcusable Oliver Prill @TideBusiness – are you a bank or a band of commissars?» («dette er fullstendig utilgivelig, Oliver Prill @TideBusiness – er dere en bank eller enn gjeng kommisærer?»)

Tide er selvfølgelig blant de mange firmaer som har trykket woke-ideologien til sitt hjerte (eller sine forretningsplaner). «Woke Capitalism» beskriver firmaer som ønsker å dra nytte av den interseksjonelle feminismen (eller «woke», om du vil) for å tiltrekke seg kunder som ønsker å bruke sine penger hos selskaper som fremmer verdier de selv innehar.  I boken «Woke, Inc.» beskriver Vivek Ramaswamy fenomenet som en «kulturell kreft» som ikke bare dikterer hvordan folk skal bruke pengene sine, men hva de skal tenke og mene. Denne formen for kapitalisme er en trussel mot demokratiet og ytringsfriheten, mener han.

Bøter for «desinformasjon»

Og det er mange eksempler som gir ham rett i det. Listen begynner å bli lang over individer og organisasjoner som har fått merke konsekvensene av å ytre seg fritt om temaer som kjønn, rase og covid-vaksiner. Toby Young, som etter hvert er blitt en bauta innen ytringsfrihet i Storbritannia, driver både Free Speech Union, en fagforening som hjelper individer som havner i trøbbel for sine ytringer, og The Daily Sceptic, en nyhetsside hvis motto er «Question everything. Stay sane. Live free» og er i tillegg redaktør hos ærverdige The Spectator. Hans personlige PayPal-konto, samt PayPal-kontoene til Daily Sceptic og Free Speech Union, ble stengt uten varsel i løpet av noen dager. Ingen grunn ble oppgitt, men Young er en kjent kritiker av nedstengninger i forbindelse med Covid.

Parlamentsmedlemmer fra det konservative partiet kontaktet daværende minister Jacob Rees-Mogg, og PayPal endte opp med å beklage og gi kontoene tilbake. Young takket for øvrig nei til PayPals tilbud, og oppfordet samtidig andre til å kansellere sine kontoer. Han har sagt han vil jobbe for en lov som gjør finansielle aktører ute av stand til å kansellere kunder de er uenige med.

Us For Them, en organisasjon som jobbet for å åpne stengte skoler under pandemien, fikk også sin PayPal-konto avsluttet. Som om å holde tilbake kunders egne penger ikke var autoritært nok, introduserte PayPal et nytt vilkår for bruk – retten til å gi bøter på opptil 2500 dollar for å spre «desinformasjon.» Etter protester påstod PayPal at det hadde vært en feil. Likevel – det avslørte en villighet hos selskapet til å kneble sine kunders ytringsfrihet.

Colin Wright, en biolog og skribent som har skrevet mye om biologisk kjønn kontra transideologien, ble kastet ut av Etsy, en nettside der du kan kjøpe og selge håndlagede ting. Hans PayPal-konto ble også kansellert. Og enda mer alvorlig var situasjonen for lastebilsjåførene i Kanada, som risikerte å gå personlig konkurs etter at en del av dem fikk sine bankkonti stengt i 2021. En fredelig demonstrasjon, uten vold eller hærverk, ble straffet slik at det sved økonomisk. Da dreier det seg med ett om virkelig autoritær statsmakt, uten noen mellommenn å skjule seg bak, men Justin Trudeau er fortsatt god venn av Erna Solberg og Norge.

Kina som inspirasjon?

Den økonomiske krigføringen er foreløpig bare en del av korstoget mot frie ytringer og meningsmangfold. Demoniseringen av dem som ikke føyer seg for narrativet som propageres av hovedstrømsmediene og vestlige regjeringer, tar mange former, men jeg vil vedde på at vi bare har sett begynnelsen. Triggernometry har hatt flere såkalte kontroversielle gjester, men er på ingen måte ytterliggående. Colin Wright og Toby Young kan heller ikke beskrives som ekstreme på noe vis. Når aktører som forfekter syn som anses som hovedstrøms – som at det kun finnes to biologiske kjønn, eller at covid-nedstengningene var overilte og ineffektive – sender det et signal til oss som ikke har store plattformer og innflytelse: Hvis disse ikke får lov til å mene det de mener, er mine meninger også uakseptable. Slik skaper vi et samfunn der vi blir redde for å si hva vi mener.

Flere land planlegger å innføre digital valuta, som vil gjøre det enklere å innføre et sosialt kredittsystem. Kina var først ute med sitt, og kinesere blir tett overvåket, både av lokale og sentrale myndigheter, og private selskaper. Kinas system er altomfattende og velorganisert. Men Norge og andre vestlige land ligger ikke så langt etter.

Innovasjonssjef i SpareBank1, Ramtin Matin, forklarer i en artikkel hos SpareBank1.no hva digitale kontanter kan bety i Norge, og at Norge og andre land vurderer å innføre det. Han beskriver digitale sentralbankpenger som «smarte, digitale kontanter, som kan potensielt programmeres til mye kult. Hva med penger som bare kan brukes innen en viss frist? Det er allerede testet ut i Kina.”

Dessverre virker det totalitære regimet i Kina mer som inspirasjon enn avskrekkelse for mange i Vesten, og vi begynner å ane hva fremtiden kan bringe, og at hva vi gjør, sier og mener kan benyttes til å belønne lydige borgere, eller straffe de mindre lydige.

Samrøre mellom stat og private firmaer

Vi er vel allerede i startfasen, der man kan miste jobben for å dele eller like feil meninger. I fremtiden kan det gå automatikk i en slik praksis. Mener du at klimatrusselen slett ikke er en trussel, for eksempel, og har trykket «liker» på artikler fra såkalte klimaskeptikere? Da kan du kanskje få minuspoeng eller trekk i den digitale lommeboken. Det samme gjelder temaer som kjønn, rasisme og innvandring. Bare fantasien til teknokratene som sitter ved roret, styrer begrensningene – om vi ikke setter foten ned. Det finnes allerede personer som ikke bør omtales uten at sosiale medier straffer deg for det; her må dessverre leserne gjette seg frem til hvem jeg mener.

Det som bør bekymre oss særlig, er ikke bare den makt private firmaer har til å straffe eller skremme folk til taushet, enten det er en bank, en nettside der du kan selge håndmalte kopper, eller sosiale medier. Det er hvem som har gitt dem denne makten, og muligens instruksene til å gjøre det, og hvorfor, vi bør stille spørsmål ved. Twitter files viste et samrøre mellom private aktører og statlige myndigheter i USA. Når forholdsvis moderate stemmer som Konstantin Kisin og Francis Foster får smake den autoritære pisken, er det en advarsel om at du kanskje er nestemann.

Det passer dessverre å avslutte med et sitat av Harry S. Truman, USAs 33. president, i en tale til Kongressen i 1950:

Once a government is committed to the principle of silencing the voice of opposition, it has only one way to go, and that is down the path of increasingly repressive measures, until it becomes a source of terror to all its citizens and creates a country where everyone lives in fear

(Når en regjering har engasjert seg i prinsippet om å kvele opposisjonens stemme, har den kun én vei å gå, og den veien fører til stadig mer undertrykkende tiltak, inntil den blir en kilde til terror for alle sine innbyggere og skaper et land der alle lever i frykt.)

 

 

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.