UKIPs tidligere leder, en av de viktigste pådriverne for Brexit, Nigel Farage, har fått varsel om at hans bankkonti vil bli stengt. Selv er han ikke i tvil om at kanselleringen skyldes hans posisjon som en PEP, en politisk eksponert person.

Farage er blitt varslet om at hans faste bank vil stenge kontiene i løpet av to måneder. Han opplever også vansker med å få åpnet konto i andre banker.

Så langt har han valgt å ikke offentliggjøre navnet på sin faste bankforbindelse siden 1980, men i en tweet publisert torsdag, forklarer han i sedvanlig klartekst om hvordan han er blitt kansellert (videoen i tweeten er 6’05 lang):

Oppdatering: Det er Yorkshire Building Society som har stengt Farages konto.

Nyheten ble fanget opp av The Telegraph, og til avisen sier Farage at han frykter at han blir nødt til å forlate Storbritannia om ikke bankene lenger vil la ham sette pengene sine i britiske banker:

Asked what he plans to do in response to his accounts being closed and debit cards rendered defunct, he said: “Leave the country? I haven’t decided. I’ve really got to think about this.” (The Telegraph)

Også andre, på det som i vanlige hovedstrømsmedier defineres som å tilhøre «høyresiden», har fått sine bankkonto sperret og/eller begrenset.

The decision comes after other Right-wing figures including Richard Tice, the leader of Reform UK, and Toby Young, who established the Free Speech Union, said their accounts had been closed or restricted. (The Telegraph)

De aller fleste norske bankkunder har garantert blitt spurt av sin bankforbindelse, gammel eller ny, om de er å regne som en PEP. Kommunenes landspensjonskasse (KLP) har disse definisjonene:

Politisk eksponerte personer er personer som har eller har hatt følgende verv eller stillinger:

  • Medlem av administrativt, ledende eller kontrollerende organ i statlig foretak
  • Direktør, styremedlem eller annen person i øverste ledelse i internasjonal organisasjon
  • Medlem av styrende organ i politisk parti
  • Statsoverhode, regjeringssjef, minister eller assisterende minister
  • Medlem av nasjonalforsamling 
  • Medlem av høyere rettsinstans som treffer beslutning som ikke bare unntaksvis kan ankes 
  • Medlem av styre i riksrevisjon, revisjonsdomstol eller sentralbank 
  • Ambassadør, chargé d’affaires eller militær offiser av høyere rang

* Med nært familiemedlem menes foreldre, ektefelle, registrert partner, samboer og barn samt barns ektefelle, registrert partner eller samboer.

** Med kjent medarbeider menes fysisk person som er kjent for å:

  • Være reell rettighetshaver i juridisk person, sammenslutning eller utenlandsk juridisk arrangement i fellesskap med politisk eksponert person
  • Ha nær forretningsforbindelse til politisk eksponert person
  • Være eneste reelle rettighetshaver i juridisk person, sammenslutning eller utenlandsk juridisk arrangement som i realiteten er etablert for å begunstige politisk eksponert person.

Hvis du svarer ja på spørsmålet om du, et nært familiemedlem eller en kjent medarbeider er en PEP ved kjøp av fond, kan det i enkelte tilfeller ta noe ekstra tid før fondskjøpet blir gjennomført. (KLP)

Nigel Farages tweet er blitt vist 19,5 millioner ganger i løpet av et døgn, og den er likt av nærmere femti tusen. Her noen av de over 15.000 kommentarene, flere med og av kjente og til dels kontroversielle navn:

Skjermdumper: Twitter

Nigel Farage er ikke ferdig med politikken. I juli måned er han klar for å dra på turné i Australia med Donald Trump Jr. Hvis de får lov å komme inn, da.

Nigel Farage says he may have to leave UK after bank closes his accounts (The Telegraph)

Les også:

Aktivister krever at Donald Trump Jr. blir nektet innreise i Australia

John Cleese nekter å woke-tilpasse «Life of Brian»

Alan Dershowitz forklarer hvorfor Donald Trump ikke kan få en toppadvokat

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.