Amerikansk UD sier de følger med på behandlingen av den britiske moren som er fengslet på grunn av en tweet om Southport.

Spenningen mellom USA og Storbritannia rundt ytringsfriheten øker.

Document har skrevet flere saker om Lucy Connolly, som ble dømt til 31 måneder i fengsel fordi hun skrev noe feil på X etter drapene i Southport.

Det ble ikke tatt hensyn til at Connolly fjernet tweeten etter fire timer, ei heller at hun selv hadde mistet et barn, noe som trolig medvirket til hennes sterke og umiddelbare reaksjon da en ung mann fra Rwanda drepte tre småjenter på en dansefest med Taylor Swift som tema.

Denne saken har vakt stor oppmerksomhet i USA, og nå sier Det hvite hus at de «overvåker» saken om Lucy Connolly i en eskalering av spenningen rundt ytringsfriheten med britenes statsminister Keir Starmer, skriver The Telegraph.

Lucy Connollys skjebne må vekke nordmenn

USAs utenriksdepartementet undersøker behandlingen av Connolly.

Dommerne avviste en anke fra den 42 år gamle kvinnen i forrige uke, noe som betyr at hun ikke vil bli løslatt før i august.

Aktivister tok opp saken hennes med USAs utenriksminister Marco Rubio. Amerikanere reagerer på det de anser som drakoniske lover mot hatprat i Europa.

En talsmann for utenriksdepartementet sa:

– Vi kan bekrefte at vi følger saken.

– USA støtter ytringsfrihet i inn- og utland og er fortsatt bekymret for brudd på ytringsfriheten.

I Europa er det få eller ingen land hvor en reell ytringsfrihet er bevart. Enkelte utvalgte grupper kan ikke fornærmes uten at politiet kommer på besøk. Situasjonen i Storbritannia er spesielt ille, der kan man faktisk få besøk av politiet for «ikke-kriminelle hatefulle ytringer».

I USA står fortsatt loven om ytringsfrihet – First Amendement – sterkt. Men det første grunnlovstillegget begrenser kun myndighetenes rett til å straffe folk for ytringer, så ytringsfriheten i USA er også truet, ved at private tar i bruk kanselleringskultur, doxxing og andre tiltak mot ytringer man ikke liker som venstresiden liker å utnytte.

Donald Trump har lenge vært kritisk til hvordan britiske myndigheter ikke beskytter ytringsfriheten.

Lørdag avslørte The Telegraph at Trump hadde sendt amerikanske tjenestemenn for å møte fem britiske abortmotstandere på grunn av bekymringer om sensur.

Diplomatene fra det amerikanske byrået for demokrati, menneskerettigheter og arbeid (DRL) reiste til London i mars i et forsøk på å «bekrefte betydningen av ytringsfrihet i Storbritannia og i hele Europa».

Dette er selvsagt et irritasjonsmoment for Starmer og hans gjeng. Særlig siden Trump-administrasjonen hyller briter som protesterer mot straffen som Lucy Connolly har blitt utsatt for, selv om hun ikke har skadet en eneste person.

Suella Braverman, tidligere innenriksminister for Tory-partiet, sa:

– Lucy Connolly er i praksis en politisk fange og bør løslates umiddelbart. Hun skrev en uklok tweet, som hun raskt slettet.

– At USA etterforsker denne saken, er en trist anklage mot den elendige tilstanden for ytringsfriheten under Two-Tier Keir. Ytringsfriheten er i krise under Labour.

Boris Johnson, tidligere britisk statsminister, sa at «Storbritannia er i ferd med å bli en politistat under Sir Keir Starmer». Robert Jenrick, skyggejustisminister, er også kritisk:

– De siste månedene har butikktyver med hundrevis av tidligere dommer unngått fengsel. En voldelig partner med 52 tidligere dommer slapp unna med bare en betinget dom, det samme gjorde en pedofil med 110.000 uanstendige bilder av barn.

– Og likevel har Lucy Connolly fått en fengselsstraff på 31 måneder for en forferdelig – om enn raskt slettet – melding på sosiale medier. Hvordan i all verden kan man få lengre fengselsstraff for en tweet enn for voldelig kriminalitet? Denne vanvittige ulikheten vil bare gi næring til oppfatningen om at vi har et todelt rettssystem hvor loven håndheves selektivt.

Reform UK Nigel Farage er en alliert av Trump, og han slenger seg på:

– Våre amerikanske republikanske venner ser ut til å bry seg mer om ytringsfriheten i Storbritannia enn vår egen regjering.

Lord (Toby) Young er generalsekretær i Free Speech Union, som bidro til å finansiere Connollys anke. Han sammenligner Storbritannia med Nord-Korea:

– Dette er den tredje nasjonale ydmykelsen på en uke under Sir Keir Starmer som statsminister.

– Har det virkelig kommet så langt? At den amerikanske regjeringen nå må overvåke menneskerettighetsbrudd i Storbritannia?

– Storbritannia er i ferd med å bli Nord-Korea i Nordsjøen.

Ytringsfriheten er i en prekær situasjon, sier Toby Young fra Free Speech Union

Da Starmer besøkte Det ovale kontor i februar hevdet han at det hadde vært ytringsfrihet «i svært lang tid i Storbritannia, og at det vil vare i svært lang tid.»

Han sa videre at han var «veldig stolt av vår historie».

USAs visepresident J.D. Vance ser annerledes på det, noe som ble klart under  sikkerhetskonferansen i München. Vance nevnte den britiske abortmotstanderen Adam Smith-Connor, som ble dømt for å ha brutt en sikkerhetssone utenfor en abortklinikk, og antydet at «ytringsfriheten i Storbritannia og i hele Europa var på retur».

Talsmenn for britenes Utenriksdepartement og Innenriksdepartement avviste å kommentere saken overfor The Telegraph.

 


Kjøp Hans Rustads bok om Trump her! Eboken kan du kjøpe her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.