Bankenes kamp mot hvitvasking gjør det veldig vanskelig å åpne konto i Sverige, hvis du vil starte et firma. Dette holdt på å ruinere familieøkonomien til den tidligere M-politikeren Hanif Bali. Bakgrunnen er en lammende regel tenkt ut av EU.

Bali har skrevet en kronikk i Expressen om hvordan det er nesten umulig å starte et selskap i Sverige – på grunn av problemene med å få åpnet bankkontoer. For ham selv var bankenes motvilje mot å åpne kontoer for hans nystartede selskaper nær ved å knekke familiens økonomi.

Da Bali startet et aksjeselskap i 2011, var det statlig byråkrati som var problemet. Men å få seg bankonto var enkelt den gangen.

Nå er det statlige systemet forenklet, så da Bali i fjor skulle starte opp to nye selskaper, tok det noen minutter å registrere seg byråkratisk.

Men problemene var kun forflyttet. Det oppdaget Bali da han skulle åpne bankkonto for sine nye selskaper.

Den bank, där jag hade haft mitt bolag i 12 år, började ställa de mest oväntade frågor. De ville ha en affärsplan, bilder av mitt ID-kort, en skriftlig förklaring av vilka som ägde bolaget och även en ritning av ägarstrukturen – något jag utförde i Paint.

När alla uppgifter samlats in, inklusive sådant som min systers skostorlek, moders allergier och storleken på min faders navelludd, var jag tvungen att vänta till nästa fullmåne på en icke-röd bankdag under en ojämn månad för att få godkännande att öppna ett konto.

En process som tidigare tog 15 minuter sträckte sig nu över flera månader.

Bali innrømmer at han overdriver en smule, men prosessen var uansett ulidelig.

Disse kravene ble altså avkrevd en person som hadde hatt selskapskontoer i banken i 12 år, og i tillegg i mange år var en profilert politiker. Nå har Bali brukt et halvt år på å forsøke å åpne kontoer til sine nye selskaper.

Årsaken til dette opplegget er EU, som har innført strenge regler for å bekjempe hvitvasking av penger. Kravene stilles ikke bare til bankene, også småbedrifter og vanlige folk rammes.

Det som lurar i bakgrunden är konceptet ”kundkännedom” eller KYC (Know Your Customer). På bara några år har EU infört nya regler mot penningtvätt som kräver att företagsbildare, antikhandlare, banker, mäklare och revisionsfirmor samlar in och upprepar information om sina kunder för att undvika böter om det visar sig att något är skumt.

Privatlivet og personlige hemmeligheter skal avskaffes med alle midler, virker det som. Selskaper kan få bøter opp mot 10 prosent av selskapets omsetning hvis de mislykkes i å samle inn og lagre informasjonen etter kravene.

Siden disse lovene ble innført har EU allerede konfiskert milliarder fra svenske selskaper, ikke fordi man har avslørt hvitvasking, men fordi man har bestemt at selskapene ikke hadde samlet tilstrekkelig informasjon.

Bankene har heller ingen mulighet til å kontrollere informasjonen de samler inn.

Vill någon syssla med fuffens är det bara att ljuga.

Kostnadene er store. SEB har investert 250 millioner svenske kroner i det nye, privatiserte byråkratiet, skriver Bali. Nordea har ansatt 1600 apparatsjik for å følge opp kravene fra EU. De nye reglene har tydeligvis ikke hatt noe effekt når det gjelder å bekjempe hvitvasking.

Vi har gått från «rule of law» till «rule of lawyers».

Men hittar de någon penningtvätt? Bara 1 procent av transaktionerna i EU fryses eller konfiskeras, en siffra som har varit konstant år efter år. Så svaret verkar vara nej.

Det är något falskt över att staten å ena sidan försöker underlätta för företag och främja entreprenörskap genom minskad statlig byråkrati, när den samtidigt skapar en privat armé av byråkrater som, under hot om tunga böter, helt i onödan försvårar tillväxt och företagsamhet.

Politikerne vil ikke røre dette, for de vil ikke fremstå som noen som støtter hvitvasking av penger, mener Bali.

I jakten på kriminelle er det vanlige folk som rammes. Masseovervåkning av helt private ting fremstår som enda et skritt nærmere det totalitære.

Kostnadene er enorme, både for næringsliv og for privatpersoner. Hvis det er noe EU trenger nå, så er det absolutt ikke mer kostbart byråkratisk visvas fra Brussel, som forhindrer nyskapning og skaper mengder av nye bullshit-jobber.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.