Jeg vil benytte anledningen til å takke Adrian Ben Zaiter Osmundsen for hans engasjement og at han tok ansvar i saken med kontanter.

Bergens tidende skrev om saken 15. august. Det er inspirerende å se en sånn flott ungdom med et slikt pågangsmot.

Han fremstår som en grunder og en ivrig bidragsyter til byen og landet vårt. Slike gutter vil gamle Norge ha!

Det er til å få kaffen i halsen av når en bank stikker kjepper i hjulene på folk som jobber og står på, og det var nok flere som reagerte med sjokk og vantro når de leste urovekkende nyheten om at Sparebanken Vest vil nekte Osmundsen sine egne penger.

De vil blant annet vite hvem som skal ha pengene hans som et av kriteriene for utbetaling. Det hele fremstår som ren kommunisme satt i system, i beste fall overformynderi.

Sparebanken Vest nekter en kunde å ta egne penger ut i kontanter

Det er meget mulig at Sparebanken Vest her har begått brudd på Grunnloven, og en av paragrafene som kommer til tankene er § 102.

Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin kommunikasjon. Husransakelse må ikke finne sted, unntatt i kriminelle tilfeller.

Statens myndigheter skal sikre et vern om den personlige integritet.

Heldigvis er det valg snart, og da må man stemme på partier og personer som vil stå opp for frihet, retten til å betale med kontanter er bare en liten del av helheten i pengesystemet og vi trenger et sterkere vern mot bankenes overgrep. Jeg vil derfor foreslå en grunnlovsfestet rett, uhindret tilgang til egne penger som burde være en menneskerett!

Som representant for Folkestyret vil jeg jobbe for å grunnlovsfeste uhindret tilgang til egne penger og retten til bruk av kontanter. Sanksjoner og straff må være en umiddelbar konsekvens for banker som forbryter seg mot denne rett.

Folkestyret jobber ut fra 10 prinsipper og det er helt naturlig for oss å styrke individets rett til å benytte oppsparte midler helt fritt. En av forutsetningene for et godt folkestyre er at pengesystemet er for og av folket og forankres i reelle verdier. Dette vil vi fortsette å jobbe for.

Folkestyrets 3. prinsipp: Menneskets behov som ivaretas av samfunnet tilpasses individuelt.

Tillit er en norsk verdi, og er helt nødvendig om man skal ha et bærekraftig samfunn slik vi har hatt i flere hundre år. At ulike krefter og interesser påvirker politikere og næringsliv, må vi leve med. Men vi kan ikke leve med et samfunn der den vanlige mann og arbeidstaker blir offer for elitens makt og behov for kontroll, der går grensen. Så lenge vi er er fritt demokrati med en åpen økonomi så må alle aktører forholde seg til norsk lov og bidragsytere som Adrian.

Sjekk gjerne Folkestyret.org om dette er av interesse og om du ønsker deg et samfunn hvor vi alle kan leve i frihet, med friheten til å velge hvordan man betaler og forvalter sin egen eiendom slik våre forfedre har gjort i generasjoner.

I tusener av år har mennesker benytter penger som betaling, ja lenge før Jesu tid. Men den gangen var det gull og reelle verdier som ble byttet. Penger gjør det lettere å omsette forskjellige varer i et marked, et marked som vi alle er en del av, inkludert bankene. De tjener jo grovt på dette, og det skulle bare mangle at vi fikk bruke våre egne penger til det man måtte ønske.

Det minner om en grådighet, særlig når såkalte sparebanker gjør slike overtramp som i Osmundsens tilfelle. I dag er pengene knapt en lovnad om at markedet vil gi deg så og så mye i bytte med papiret eller de elektroniske overføringene (kort og Vipps er bare substitutt for kontanter).

Kontanter er faktisk en sikkerhet i krisetider, det er beredskap nå elektroniske betalingssystemer går ned.

Krigen mot kontanter er høyst reell, den har pågått i mange år nå og vi må snakke om det. Vi husker alle hvordan sentrale myndigheter overreagerte under pandemien, og advarte mot å benytte kontanter. Dette var totalt uvitenskapelig og bare egnet til å skremme folk. Det fungerte, og mange ble faktisk redd for å ta i penger etter den kampanjen.

https://www.norges-bank.no/tema/Sedler-og-mynter/smitterisiko-ved-bruk-av-kontanter/

Helse er også et tema som opptar mange, ikke minst oss i Folkestyret. Kunnskap kan motvirke frykt og dermed også gruppetenkningen som oppstod under pandemien, og påvirket folks dømmekraft. Dette må aldri skje igjen. Friheten er ikke en handelsvare som kan byttes bort med såkalt sikkerhet eller følt trygghet. Alle beslutninger som omhandler vår frihet må være nøye fundert og forankret i folket. Åpen og reell offentlig samtale må finne sted og myndighetene har faktisk en plikt til å påse nettopp dette i følge Grunnlovens §100. Ytringsfrihet er en sikkerhetsventil for demokratiet.

Vi ser for øvrig hva som foregår i utlandet, deriblant England, hvor bankene innskrenker individuell frihet ikke helt ulikt her i Norge. Men har gått litt lenger, og det er flere eksempler på folk som har benyttet seg av ytringsfriheten på internett og sosiale medier, som har fått sine bankkontoer stengt. Det er en faretruende utvikling som vi også må forberede oss på her på berget. Ytringsfriheten må være 100% og sanksjoner må på plass umiddelbart dersom noen med makt, skulle begå overgrep mot våre grunnleggende friheter. Det være seg banker, øvrigheten eller andre institusjoner nasjonale eller overnasjonale. Norsk lov må gjelde for alle nordmenn og norske innbyggere.

Roger Dyrøy er 1. kandidat for Folkestyret Vestland og 2. kandidat Bergen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.