Da EUs personvernlovgivning, GDPR (General Data Protection Regulation), ble innført i 2018, måtte alle som ville operere på nett, innføre systemet hvor brukerne ble informert og godkjente bruken av cookies. Det var for å beskytte brukerne, ble vi fortalt. Alle nettsteder krever nå slik godkjenning, og ingen ville drømme om å begynne filtrering av cookiene. Man trykker ganske enkelt OK på «alt».

Hensikten med loven var ikke personvern, det var kontroll med cookies, dvs. de som leser alt du er innom, slik at de kan brukes kommersielt. Alle selskaper samler datatrafikken til brukerne og anvender den selv og/eller selger den videre.

Det er «du» som er den nye råvaren på nett. Din trafikk er gull for selskapene, og du gir den fra deg gratis. At politikerne ikke har vedtatt lover som lar brukerne ha kontroll over sin egen nettrafikk, sier alt om hvilken side de står på.

Samrøret mellom Big Tech og politikerne er en type symbiose som det ikke snakkes om, selv om den har flyttet makt utenfor parlamentarisk kontroll. Borgerne vet ikke hva som foregår fordi det ikke opplyses om det.

Vi ser bare når det innføres nye systemer som krever at vi «filtreres». Ett av dem er EUs lover mot hvitvasking. Skjemaene blir bare mer og mer omfattende og er nok en belastning som bankene velter over på kundene. En bedriftskonto Document har, krevde utfylling av et 13 siders skjema. Da var utfyllingen så forsinket at kontoen ble sperret.

Noe lignende skjedde undertegnede med min personlige konto. DNB hadde nok en gang et kontaktskjema som kom opp for utfylling under innlogging. Man kunne utsette, men bare én gang (det fikk ikke jeg med meg). Dette var en versjon av samme EU-forordning som gjaldt bedriftskontoen. Banken vil vite om nasjonalitet, og er tydelig ment å fange opp personer som har utenlandsk bakgrunn. Det er politisk ukorrekt, men man finner alltid en måte å gå utenom på. Millioner av mennesker i Europa har bånd til hjemlandene. De sender penger, handler. Men systemene bankene bruker, er ikke egnet til å fange opp de suspekte. Garnmaskene er altfor vide.

Skjemaene lages av mennesker som ikke forstår hvor kompleks den sosiale virkeligheten er. Du skal svare på om du eller dine nærmeste er en Politisk Eksponert Person, PEP. Det kommer helt an på hvordan du definerer PEP. Jeg kan tenke meg slike scenarier, men hvis du svarer ja, vikler du deg inn i en labyrint. Du forstår ved nærmere ettertanke at det ikke er deg banken er ute etter. Men de vage formuleringene skaper usikkerhet og forvirring.

Det samme gjelder spørsmål om bruk av kredittkort. Banken vil vite hvor mange transaksjoner til utlandet du vil foreta i løpet av en måned og hvor store beløp det er snakk om. Til og med onlinehandel er inkludert. For de flest er det variabelt.

Skjemaer er firkantede, virkeligheten kompleks. De fleste lærer å svare det som er forventet og glir gjennom. Men det var vel ikke det som var meningen? Da fanger man ikke opp dem man ønsket. Er målet heller å venne folk til kontroll?

Nylig kom DNB med et nytt kontaktskjema for en ny app, BankID. Det er en autentisering av din ID i tillegg til den du allerede har. Jeg hadde ignorert også denne påminnelsen. Det er for mange av dem.

Men lørdag var plutselig bankkortene sperret, og jeg ante uråd. I dag var også tilgangen til mine konti i nettbanken sperret. Selv en ubetydelig regning kunne ikke betales.

Det er en drastisk handling når en bank sperrer kundens tilgang til egne midler.

Daværende skattedirektør Holte ble for flere år siden spurt om det kontantløse samfunn, og han var bare positiv. Aftenposten så ikke skyggesidene ved at all makt samles hos banker og myndigheter. Hvis du trodde det var noe som het privat eiendomsrett, må du tro om igjen.

Du tenker kanskje at dette ikke vil ramme deg, fordi du er pliktoppfyllende og samvittighetsfull. Men da har du misforstått hensiktene med skjemaene. De er ikke bare for å ta hvitvaskere. De er for å ha kontroll – den type kontroll som bruker frykt som våpen.

Det er et paradigmeskifte vi er vitne til. Det foregår over hele Vesten. Myndighetene og de store selskapene samarbeider og drar opp stigen etter seg. Det er en grunn til at de hatet og hater Trump så intenst. De så et raseri på grasrota som ga dem sjokk, og de sa: Aldri mer!

Det er derfor en sammenheng mellom 6. januar-høringen og valgene både til høsten og i 2024. Demokratenes mandat er at Trump ikke må få stille igjen. Alle midler er tillatt.

Vi må se de lange linjene.

I dag fylte jeg bensin på to biler til 25 kroner literen, det var tre kroner billigere enn i hjembygda mi, Nannestad. Det kom på 3500 kroner. Dette er en lokal stasjon hvor jeg liker å betale over disk. Jeg merker det på kundene: Dette har de ikke råd til. Dette kommer ikke til å gå bra.

I oljelandet Norge kjører myndigetene – les: Vedum – folks økonomi i senk. Det samme har de gjort med strømmen, som før var nesten gratis i sammenligning med dagens priser. Man skal være omtrent autist for ikke å forstå at dette blir ruin for folk. Det kommer til å forandre vårt syn på myndighetene når vi må senke livskvaliteten radikalt, selge hytta og bil nummer to, gjøre grep som nordmenn ikke er vant med. Glem ferie.

At Kristin Skogen Lund nylig varslet at vi må stå i jobb til vi er 72 år, er nok et varsel. Og renta skal opp.

Dette er Den store krisen, og tegnene har vært mange. Politikerne har ikke foretatt seg noe. Tvert imot. De har hevet bensin på bålet.

Krisen er villet, og folk må bestemme seg for om de vil ta tilbake makten eller bli slaver.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.