Arktiske forskere skal begynne å bore i gammel is for å analysere den før de frosne islagene smelter bort på grunn av klimaendringer.

Italienske, franske og norske forskere har slått leir på Svalbard, i det de kaller et kappløp med tiden for å bevare viktige isprøver for analyser av tidligere miljøforhold, skriver nyhetsbyrået AFP.

De skal hente ut is så langt ned som 125 meter under overflaten, hvor isen inneholder frosne geokjemiske spor fra tre århundrer tilbake i tid.

Analyse av kjemikalier i dype iskjerner gir forskerne verdifulle data om tidligere miljøforhold.

Men klimaeksperter advarer om at vann fra smeltende is lekker ned og endrer de geokjemiske sporene som er bevart i den gamle isen under.

President for stiftelsen «Ice Memory», Jérôme Chappellaz, som også leder operasjonen, sa til AFP at isforskere ser sitt primære forskningsmateriale forsvinne for alltid fra planetens overflate.

– Det er vårt ansvar som glasiologer (glasiologi er læren om isbreer og prosessene knyttet til dem) i denne generasjonen å sørge for at litt av isen blir bevart, sa han.

Ny dommedagsprofeti fra FNs klimapanel

Menneskeskapte karbonutslipp har varmet opp planeten med 1,1 grader siden 1800-tallet.

Studier viser at Arktis varmes opp mellom to og fire ganger raskere enn det globale gjennomsnittet.

Det får forskerne til å få lettere panikk for at isen skal smelte fullstendig bort, og de vil derfor ta sine forholdsregler.

Ett sett med isrør vil bli brukt til umiddelbar analyse, mens et annet sett vil bli sendt til Antarktis for lagring i et «ishukommelsesreservat» under snøen, der prøvene vil bli bevart for fremtidige generasjoner av forskere.

De åtte spesialistene på oppdraget har slått leir i 1100 meters høyde på isfeltet Holtedahlfonna, som er en isbre nordvest på Spitsbergen, og planlegger å starte boringen på tirsdag, opplyser Ice Memory.

De vil jobbe i tre uker i temperaturer så lave som minus 25 grader, kutte og trekke ut en serie sylindere av is, hver en meter lang og 10 cm bred.

Oppdraget koster 700 000 euro, og er delvis finansiert av det italienske forskningsdepartementet, som allerede har finansiert en rekke tidligere iskjerneuttak for stiftelsen, inkludert operasjoner i Alpene og Andesfjellene.
Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.