Det er det første maratonløpet i sitt slag i India.

Men når løperne tilbakelegger den 21,9 km lange strekningen over den frosne Pangong-sjøen i nesten 4350 meters høyde i Ladakh, India, vil de delta i det som har blitt kalt «det siste løpet».

Pangong Frozen Lake Marathon, som finner sted 20. februar, har nemlig som mål å sette fokus på den økende sårbarheten i forhold til global oppvarming i Nord-India.

– Det er et alarmerende budskap vi prøver å formidle, at dette kan være det siste løpet, sier Chamba Tsetan, grunnlegger av Adventure Sports Foundation of Ladakh, som organiserer maratonløpet i samarbeid med Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC) i Leh-distriktet og andre lokale myndigheter.

Syttifem løpere, blant annet fra India, Frankrike, USA og Storbritannia, vil delta i dette løpet som arrangørene håper også vil sikre dem en plass i Guinness rekordbok for maratonløp på den høyeste frosne innsjøen i verden.

Det arrangeres også løp på andre islagte steder, som Nordpolmaraton, som arrangeres på havnivå, og Antarctic Ice Marathon, på 700 meters høyde.

Norge arrangerer også et maratonløp på islagte innsjøer, nemlig Icebug Frozen Lake Marathon i Tisleifjorden, som ligger på 819 meters høyde i kommunene Gol og Hemsedal.

Shell saksøkt av frustrerte investorer for mangel på klimaambisjoner

Den 134 km lange Pangong-sjøen strekker seg over i en omstridt grense som både India og Kina gjør krav på, og fryser vanligvis helt til i slutten av januar. Da opplever området temperaturer på rundt 40 minusgrader.

Denne kulden er grunnen til at innsjøen fryser til, fordi det ikke er snakk om ferskvann, men om en saltsjø.

Arrangørene av maratonløpet nevner ikke det faktum at isen på Pangong-sjøen der folk skal løpe er over, 40 centimeter tykk, og har knapt vært målt tykkere noen gang. Med denne tykkelsen kan man lett kjøre en større SUV på den.

Som en enda større selvmotsigelse blir løperne advart mot den ekstreme kulden de vil oppleve under løpet, og arrangøren har opprettet ekstra mange stoppesteder hvor utøverne kan stoppe og få tilsyn under det som kommer til å bli en kamp mot å pådra seg forfrysninger.

– Du må beskytte deg mot kulden. Det kommer til å bli minus 20 grader. Jeg kommer til å ha på meg 3-4 tynne lag med klær, sier en av utøverne.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.