Tomoe Zenimoto Hvas (21) og Anne Vilde Tuxen (23) flagget Norge inn under OL-åpningen i Tokyo fredag. Nå venter en spekket idrettsfest i 16 dager i Japan.

Det er varslet et skikkelig uvær i OL-byen i løpet av få dager. Det slapp arrangøren å bekymre seg for fredag. Med 24 grader i luften og ingen nedbør hadde de 206 troppene en behagelig kveld i den japanske hovedstaden.

Med få unntak fulgte Den internasjonale olympiske komiteen (IOC) det japanske alfabetet og førte nasjonene opp i rekkefølge etter forbokstav.

Det var som alltid knyttet stor spenning til hvem som skulle tenne OL-ilden. Valget falt på den japanske tennisstjernen Naomi Osaka, som har vunnet fire Grand Slam-titler og er blitt populær for å ha vært åpen om psykisk sykdom.

To flaggbærere

Norge kom inn på et publikumstomt OL-stadion (tilskuerkapasitet på 68.000) som tropp nummer 130 av 206. Det var en ribbet tropp. De aller fleste norske utøverne sto over åpningsseremonien for å spare krefter til konkurransene.

Idrettspresident Berit Kjøll var på plass på tribunen.

– Jeg gleder meg til å følge de norske utøverne. Jeg håper å kunne være til stede på alle idretter der Norge deltar i løpet av lekene, sa Kjøll til NTB før åpningsseremonien.

Det var første gang i historien at Norge delte flaggbærer-oppgaven på to utøvere. Det var svømmer Tomoe Zenimoto Hvas og stuper Anne Vilde Tuxen som bar Norges flagg under åpningsseremonien.

Startskudd

Hellas kom som vanlig først inn på OL-stadion. Om lag klokken 23.15 (16.15 norsk tid) erklærte Japans keiser Naruhito lekene offisielt åpnet. Det ble feiret med fyrverkeri, og deretter ble det olympiske flagget heiste ved siden av det japanske.

De 50 OL-grenene ble også utførlig presentert, før OL-ilden omsider ble tent av Osaka klokken 23.45 japansk tid. En rekke andre personer, blant andre tre japanske baseballegender, en Paralympics-utøver, en lege og en sykepleier, var involvert i overleveringen av OL-fakkelen inne på stadion.

Seremonien var nedskalert sammenlignet med de opprinnelige planene. Lekene skulle vært arrangert i fjor, men ble stoppet av koronapandemien og utsatt tolv måneder.

Kentaro Kobayashi har hatt ansvaret for åpningsseremonien, men han ble torsdag fjernet fra rollen. Bakgrunnen er at han harselerte over holocaust under et humorprogram tilbake i 1998.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.