Forskere fra NTNU har vært med en gruppe fagfolk som undersøkte isen i Dronning Maud Land, øst i Antarktis. 

Forsker Irina Rogozhina ved Institutt for geografi på NTNU kan fortelle at isen i Antarktis har variert mye over tid.

– Studien vår viser at isen øst i Antarktis i Dronning Maud Land smeltet raskt for mellom 9.000 og 5.000 år siden. Dette er i den perioden vi kaller holocen, eller mer presist mellom-holocen, da store deler av verden opplevde varmere somre enn nå, sier Rogozhina.

Islaget i Antarktis er ikke jevnt fordelt eller ensartet. Isen øst i Antarktis var tynnere tidligere enn i dag, og ikke er det spesielt lenge siden heller, skriver Forskning.no.

Forskerne tror at de er på sporet av en grunn til at isen øst i Antarktis ble tynnere ved slutten av siste istid.

– Vi tror at islaget ble mindre stabilt på grunn av høyere regionale havnivåer og varmere vann som steg opp fra havdypene i de polare strøkene, sier Rogozhina.

Dette varmere vannet smeltet isen fra undersiden og førte til at store isfjell ble brutt opp og gjorde at isen fra innlandet bevegde seg raskere fra landet mot havet. Det igjen tynnet ut islaget på land.

– Prosessen ligner på det som skjer når et hus i en skråning mister fundamentet og begynner å skli ned skråningen, forklarer Rogozhina.

Klimaforskere: CO₂-nivået i atmosfæren har passert «dramatisk grense»

Kort sagt ble altså de mindre stabile delene av isen øst i Antarktis, de som flyter på havet, brutt opp lettere. Det igjen førte til at islaget ble mye tynnere i løpet av forholdsvis kort tid i geologisk sammenheng, altså noen hundre eller tusen år.

Undersøkelser av kosmisk stråling kan i tillegg si noe om hvor vanlig det er at isen dekker et område.

Resultatene viser at det vanligste i Antarktis er at isen ligger tjukk langs kysten. Men ikke overalt lenger inn på land der fjelltopper trenger gjennom isen og landmassene kan ligge flere tusen meter høyere.

– Vi finner at landmassene langs kysten av Dronning Maud Land har vært dekket av is mellom 75 og 97 prosent av tida i løpet av de siste én million årene, sier professor Ola Fredin ved Institutt for geovitenskap og petroleum.

Tykkelsen på isen, og hastigheten den beveger seg med, varierer altså mye om man undersøker lengre tidsrom.

Fjellkjeden lenger inn på kontinentet virker som et viktig skille mellom den dynamiske kysten og isødet nærmere mot Sydpolen, som varierer mye mindre i tykkelse.

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.