Folk i Jakutia øst i Sibir stemmer over grunnlovsendringene 25. juni. Foto Andrej Sorokin/Reuters/Scanpix

Snittemperaturen i Sibir var 10 grader høyere enn normalt i juni. Verdens meteorologiorganisasjon WMO er bekymret for klimautviklingen i den russiske regionen.

FN-organisasjonen fremhever at Arktis varmes opp mer enn dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet.

– Det som skjer i Arktis, blir ikke i Arktis. På grunn av fjernkoblinger påvirker polene vær- og klimaforhold på lavere breddegrader der flere millioner mennesker bor, sier WMO-generalsekretær Petteri Taalas i en pressemelding.

Lørdag 20. juni ble det målt 38 grader i byen Verkhojansk, noe som er den høyeste temperaturen målt nord for polarsirkelen. Det er 18 grader varmere enn snittet i området i juni, ifølge BBC. Rekordmålingen undersøkes for tiden av WMO.

I juni opplevde Sibir en kraftig hetebølge som har ført til store skogbranner. Ledende forskere uttalte nylig at den sibirske varmen ville vært «nesten umulig» uten klimaendringer.

Hetebølgen i Sibir har fremskyndet isens tilbaketrekking langs den russisk-arktiske kysten, spesielt siden slutten av juni, noe som har ført til svært lavt havisomfang i Laptevhavet og Barentshavet, viser tall fra amerikanske polarforskningssentre.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.