Enorme ismasser i Antarktis. Bildet er fra kong Haralds besøk på forskningsstasjonen «Troll». Foto: Tore Meek / NTB.

I Antarktis merkes det lite til den «smeltingen av polene» klimabevegelsen gjerne snakker om. Tvert imot er temperaturene nå rekordlave. I de store mediene og på partikontorene sitter man musestille og håper det går over.

At isen i Antarktis er i ferd med å smelte, har lenge vært et sentralt budskap for klimaaktivister verden over. Skremsler omkring dette har blant annet gått ut på hvor mye havene vil stige når (ikke hvis …) isen i Antarktis blir til vann. Da skal angivelig både byer og hele land forsvinne i havet.

Man har fått inntrykk av at en slik smelte-krise rett og slett er temmelig nært forestående, og pressen har bidratt villig til å piske opp en kollektiv angst i den forbindelse. Ikke minst skremmes barn stadig vekk med slike påstander, for at de kan forledes til å delta i protestaksjoner foran Stortinget osv.

Men lite tyder på at det er noen grunn til panikk i så måte. Det er nå målt lavere temperaturer i Antarktis enn noen gang, ifølge The Seattle Times.

The chill was exceptional, even for the coldest location on the planet, skriver avisen.

The extreme cold over Antarctica helped push sea ice levels surrounding the continent to their fifth-highest level on record in August, according to the National Snow and Ice Data Center.

Fria Tider har referert saken inngående:

Medeltemperaturen på Amundsen–Scott-basen mellan april och september var –61 grader. Det är den kallaste temperatur som uppmätts sedan mätningarna startade 1957.

Minus 61 grader er temmelig langt unna noe smeltepunkt. Da er det ikke akkurat sørpe og rennende bekker mot havet som preger forholdene.

Under perioden har det varit hela 4,5 grader kallare än genomsnittet de senaste 30 åren, fortsetter Fria Tider.

Även under september var temperaturen i genomsnitt den kallaste som registrerats på sydpolen, meddelar David Bromwich, polarforskare vid Ohio State University.

Faktisk er det så kaldt at den vitenskapelige virksomheten i området opplever problemer:

Forskaren Matthew Lazzara uppger att det vid dessa temperaturer är svårt att använda flygplan: «Man riskerar att hydrauliken fryser eller att bränslet blir till gelé.”

Men det er ikke bare i Antarktis at naturen oppfører seg i strid med oppvarmingsvarslene fra klimabevegelsen og dens ukritiske  haleheng i pressen:

Fler fall av extremkyla har noterats på andra håll i världen. På den ryska forskningsstationen Vostok sjönk temperaturen till -79,4 grader den 30 september, vilket bara var 0,6 grader från den lägsta temperatur som registrerats i världen under oktober, avslutter Fria Tider.

Trenden i retning av et kaldere, og ikke varmere, Antarktis bekreftes av vitenskapelige data gjengitt i en omfattende og faglig tung artikkel hos Klimarealistene:

En ny studie som sammenligner temperatur fra værstasjoner i området med reanalyse, påviser 2,8 graders nedkjøling i Øst-Antarktis over hele 40 år, skrives det blant annet.

Det er dessverre liten grunn til å tro at denne typen opplysninger gjør nevneverdig inntrykk hos klimabevegelsen og dens støttespillere.

Man kan jo alltids ty til denne argumentasjonen:

Når ingenting annet virker: Trekk frem «den stakkars» isbjørnen igjen

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!


Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.