SUNNDALSØRA 19540402 Aluminiumsverket Årdal og Sunndal verk settes i drift. Her flyter de de første 100 kiloene med aluminium fra den store gryta og ned i formene, etter at statsråd Nils Handal har vridd på håndtaket og offisielt åpnet verket. Nå har politikernes vankunne og inkompetanse, drevet frem av sjarlataner som Al Gore, Greta Thunberg og usynlige hedgefond-forvaltere, ført hele industrien for ikke å si Europa, ut i en eksistensiell krise vi ikke har sett maken til siden annen verdenskrig. Foto: NTB 

Hydro og Elkem er blant bedriftene som har signert et brev til EU-kommisjonen, der mer enn 40 toppledere i den europeiske, metallurgiske industrien varsler om at Europa står foran en eksistensiell krise, dersom EU ikke umiddelbart tar grep. Rakner denne industrien vil det være en gavepakke til Kina og India. Europa er nede på stålet, bokstavelig talt.

Det var finansavisen Finbold som onsdag skrev om det dramatiske brevet fra tungindustrien i Europa.

Som om ikke tittelen er skremmende nok, er sannelig originalteksten det:

Ahead of Friday’s emergency summit, the business leaders of Europe’s non-ferrous metals industry are writing together to raise the alarm about Europe’s worsening energy crisis and its existential threat to our future. Our sector has already been forced to make unprecedented curtailments in the last 12 months. We are deeply concerned that the winter ahead could deliver a decisive blow to many of our operations, and we call on EU and Member State leaders to take emergency action to preserve their strategic electricity-intensive industries and prevent permanent job losses.

– I forkant av fredagens krise-toppmøte skriver lederne av Europas metallurgiske industri felles dette brevet for å heve alarmen om Europas forverrede energikrise og dens eksistensielle trussel mot vår fremtid.

Vår sektor har allerede blitt tvunget til å gjøre enestående nedskjæringer de siste 12 månedene. Vi er dypt opptatt av at vinteren fremover kan gi et avgjørende slag for mange av våre operasjoner, og vi ber EUs og medlemslandene om å iverksette nødtiltak for å bevare sine strategiske, elektrisitetsintensive næringer og forhindre permanente tap av jobber. (Eurometax)

Brevet fra topplederne er på totalt ni sider. Les det!

Det mest interessante og skremmende for oss her oppe i det kalde og våte nord, er at aluminiumsindustrien, som i så mange år har skapt lys i trange og ofte mørke norske fjorder, takket være Sam Eyde og andre pionerer som så potensialet i norsk vannkraft, allerede sliter. Det er selvsagt årsaken til at Hydro har undertegnet.

Tidligere i høst etterlyste Ap-ordførere og arbeidere logikken bak elektrifiseringen av sokkelen. Stømmen fra breene og elvene var jo det som la grunnen for Arbeiderpartiets og Norges stolthet, den eventyrlige smelteverksindustrien som skjøt fart og sikret eksportinntekter da  den første aluminiumen rant ut av smelterne i Årdal og Sunndal på 50-tallet.

Årdal og Sunndal Verk, tidligere norsk industriselskap grunnlagt i 1947 etter at Stortinget hadde besluttet å bygge ferdig de tyske aluminiumsanleggene som var påbegynt i Årdal i Sogn under andre verdenskrig av selskapet Nordag (Nordische Aluminium Gesellschaft). Firmanavnet kom i 1951 etter at Stortinget vedtok å reise et aluminiumsverk på Sunndalsøra i Sunndal. Driften i Årdal begynte i 1948, på Sunndalsøra i 1954. I Årdal ligger smelteverket i Øvre Årdal med utskipningshavn og kontorer på Årdalstangen ved Årdalsfjorden. (Store norske leksikon)

Nå kommer problemene, omsider, for en dag:

Europe has lost around 1 million tonnes of its primary aluminium output due to curtailments and closures in 2021 and
2022. This is equivalent to 50% of the EU’s total primary aluminium production.

Europa har mistet rundt 1 million tonn av sin primære aluminiumsutgang på grunn av nedskrenkelser og nedleggelser i 2021 og 2022. Dette tilsvarer 50% av EUs totale primære aluminiumproduksjon.

Alcoas anlegg på Lista, er en av bedriftene som allerede er tvunget til å redusere produksjonen, på grunn av utenlandskablenes prisdrivende effekt på strømprisene. (Det kan du lese mer om her: Høye strømpriser tvinger aluminiumsverk til å redusere produksjonen)

Fredag samles altså EUs energiministere seg til krisemøte. Dit kommer hverken Espen Barth Eide, Terje Aasland eller noen andre norske politikere, ei heller Nikolai Astrup (H), enda så hast han har med å knytte oss tettere til EU.

Nei, de nevnte ministere strever med å forberede seg til mandagens «hastemøte» på Stortinget, og ikke minst hvordan de skal klare å bortforklare at de har solgt ut det norske arvesølvet til EU og Europa, og attpåtil er ute av stand til å gjøre noe med det.

Mens jeg leste brevet fra industrilederne om den eksistensielle krisen Europa står ovenfor, kom jeg til å undres på hvor jeg hadde hørt eller lest dette begrepet før. Så slo det meg. Jeg lette og fant dette sitatet:

Europa nærmer seg en eksistensiell krise, der demografien er skjør, kultur og tradisjoner er i oppbrudd, økonomien sliter og protestbevegelser sår tvil om kompetansen til politikere uten noen klar strategi.

Denne klarsyntheten står å lese på vaskeseddelen til en bok som norske medier dessverre ikke har villet feste seg ved, selv om den er skrevet av en tidligere, norsk ambassadør, Carl Schiøtz Wibye. Hans og dere leseres problem er jo at boken er utgitt på Document forlag, og som vanlig når det gjelder materiale fra oss ikke-statsstøttede og nærmest statsfiendtlige fritenkere, råder den absolutte tystnad.

Da er det enda godt vi har en nasjonal rikskringkaster som med et budsjett på seks og en halv milliard norske kroner har det travelt med å opplyse det norske folk om vesentligheter.

Onsdag morgen, dagen etter at bygg-gjerne-ut-mer kraft-men-når-Tyskland-alene-har-et-behov-på-2000-TWh-vil-jo-ikke-det-redusere-prisene-her-så-lenge-kablene-er-der- Spetalen vasket gulvet med Energiminister Terje Aasland på NRK Debatten, var dette hovedoppslaget:

Skjermdump: NRK.no

Denne morgenen sjekket jeg litt før kl 09. Da fant jeg dette hovedoppslaget.

Skjermdump: NRK.no

Transehets og tran er noe av det viktige NRK finner å by det norske folk, når vi står midt oppe i Europas eksistensielle krise!

Ingen tvil om at vi nærmer oss avgrunnen.

Se også:

Rett på sak #14 – Det grønne spranget, inn i avgrunnen

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.